Besplatna Škola boksa u Prokuplju

0
Polznike škole ima ko da nauči; Foto: M. A.

Dečaci i devojčice uzrasta od 7 do 15 godina mogu besplatno da se upišu u Školu boksa koju organizuje Boks klub Topličanin. Upis je svakog radnog dana od 18:30 u zgradi Sokolane u Prokuplju, trening traje oko sat vremena, a mališani će imati od koga da nauče ovu plemenitu veštinu jer je predsednik kluba i neko ko između ostalih radi sa decom Bratislav Ćure Ristić, nekadašnji vicešampion sveta i Evrope, sedmostruki prvak Jugoslavije, trostruki osvajač zlatne rukavice, prvak Balkana i učesnik na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

U klubu kažu da su zadovoljni odzivom i da za sada imaju oko 12 mališana, od toga su dve devojčice, ali pozivaju i ostale mališane da im se pridruže.

Besplatna škola bksa u Prokuplju; Foto: M. A.

Želimo da boks u Prokuplju ponovo zaživi, odlučili smo da ne naplaćujemo članarinu i omasovimo bavljenje ovom plemenitom veštinom. Naši mladi sugrađani imaju od koga da nauče, treniraju ih nekada najbolji bokseri bivše Jugoslavije, pored Ristića tu su još i Zdenko Mutić i Aleksandar Ristić, svi imaju trenerske licence. Hoćemo da te klince odvojim od kafića, ulice, da ih usmerimo na zdravi sportski život – kaže Milan Ališanović, sekretar kluba.

Boks klub Topličanin se takmiči u Prvoj pionirskoj ligi Srbije i imaju trenutno četiri takmičara uzrasta od 10 do 12 godina, a u klubu se nadaju da će uspeti da vrate slavne dane 70-ih i 80-ih godina kada je boks u Prokuplju bio na svom vrhuncu.

Bokseri koji su proslavili Prokuplje; Foto arhiva: M. M.

Tada su gotovo polovinu bokserske reprezentacije u bivšoj Jugoslaviji činili Prokupčani, a da je ovaj sport u njihovoj krvi govori činjenica da se Prokuplje i danas prepoznaje kao mesto koje je dalo najveće šampione.

Osim Ristića koji je najuspešniji bokser u Prokuplju, u BK Topličanin je trenirao i Fazlija Šaćirović, koji je bio vicešampion sveta i petostruki prvak Jugoslavije, osvojio je sve medalje na takmičenjima u zemlji i svetu i takođe učestvovao na Olimpijadi. 

Upravo olimpijska medalja jeste jedino odličje koje nedostaje i njemu i Ristiću, a pored ova dva nekada vrhunska boksera u prokupačkom klubu stasali su i braća Ališanović i Vladimir Milenković Pulje, koji je ostao zapamćen kao bokser koji se borio u svih 11 bokserskih kategorija.


Ove godine dva državna prvaka Srbije iz Prokuplja

Na državnom prvenstvu Srbije u boksu koje je održano početkom meseca u Valjevu, u pionirskoj konkurenciji prokupački bokseri Vuk Beletic i Salko Kurteši osvojili su zlatne medalje i postali državni prvaci.

Učešće na takmičenju uzelo je preko 250 boksera iz cele Srbije.

Za ove mlade dečake u prokupačkom klubu kažu da se radi o talentovanoj deci i da ako nastave da vredno rade i treniraju, biće budućnost ovog sporta ne samo u tom gradu, već i u Srbiji i šire.

Prethodni tekstPolicija pojačava kontrolu saobraćaja tokom prvomajskih praznika
Sledeći tekstTopličanin danas protiv lidera na tabeli

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime