Poznati dobitnici vidovdanskih priznanja, povelja „Car Lazar“ pripala vlasniku kompanije

0
Manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja gde se održavaju vidovdanske svečanosti; Foto: M. M.

Moma Nikolić, vlasnik kompanija IGM Mladost i Monicom AD, ovogodišnji je dobitnik prestižne Povelje „Car Lazar“. Ovo priznanje dodeljuje Toplički upravni okrug u okviru Svetopličkog vidovdanskog sabora, koji se tradicionalno održava 28. juna u manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja. Svečana ceremonija dodele priznanja održaće se na Vidovdan, u porti manastira sa početkom u 10:30, a prethodiće joj liturgija koju će vršiti mitropolit niški Arsenije.

Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga, istakao je značaj Nikolićevih kompanija koje posluju na teritoriji šest gradova i zapošljavaju oko 800 radnika.

Načelnikm Zlatan Miljković objavio dobitnike prestižnih priznanja; Foto: M. M.

IGM Mladost je jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača građevinskog materijala u regionu sa tradicijom dugom preko 112 godina, dok se Monicom AD bavi preradom, zamrzavanjem i sušenjem voća. Nikolić, diplomirani ekonomista, prešao je put od privatnog preduzetnika do vlasnika jednog od najuspešnijih poslovnih sistema u Srbiji. Njegove kompanije važe i za društveno najodgovornije u Srbiji kao najveći donatori društvenim zajednicama širom zemlje – obrazložio je Miljković najznačajnije priznanje u Toplici.

Osim Povelje „Car Lazar“, Organizacioni odbor Sabora dodelio je i druga priznanja, povelju „Carica Milica“ dobila je doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković iz Blaca, zaposlena na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Bojanić Ćirković je autor više od 20 naučnih radova iz oblasti srpske i komparativne književnosti, sa posebnim osvrtom na Toplicu.

Pored monografije o Radu Draincu proučavala je i memoarsko-atobigrafske zapise Topličana u Drugom svetskom ratu, a od decembra 2023. sprovodi terenska istraživanja usmenih svedočanstava Topličana o Drugom svetskom ratu.

Prestižno priznanje „Jug Bogdan“ pripalo je Dušku Arsenijeviću, bivšem uredniku i direktoru JP Nišfilm, poznatom po svom radu u oblasti poezije i kulture.

Arsenijević je od 2006. do 2008. radio i u Kabinetu gradonačelnika Niša, a dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su prva nagrada na Oktobarskoj smotri mladih pesnika i nagrada Evergrin festivala za najboljeg tekstopisca Srbije.

Njegova pesma „Seobe“, koju izvodi niška grupa Kerber, zauzima 43. mesto na listi najboljih jugoslovenskih pesama svih vremena, a autor je i poznate pesme „Čovek od meda“.

Nagrada „Milan Toplica“ za negovanje i čuvanje tradicionalnih vrednosti i kulture pripala je Filipu Maslakoviću, dok je priznanje „Kosančić Ivan“ dodeljeno Sportskom centru u Kuršumliji.

Na svečanosti u Kondželju biće dodeljene i zahvalnice i nagrade autorima najboljih radova sa literarnog konkursa, koji Toplički upravni okrug tradicionalno raspisuje povodom Vidovdana.

Vidovdanski sabor u Kondželju predstavlja poseban trenutak za sve nagrađene, ali i za čitavu Toplicu, slaveći izuzetne pojedince i organizacije koje doprinose razvoju i očuvanju kulturnih i društvenih vrednosti.

Prethodni tekstU Blacu i Kuršumliji od danas otvoreni bazeni, Prokuplje bez uređenog kupališta i ove sezone
Sledeći tekst„Neverne bebe“ nastupaju u Prokuplju na gradskoj slavi

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime