Bivši predsednik Opštine Blace oslobođen optužbi za nenamensko trošenje budžetskih para

0
Jozić oslobođen optužbe; Foto: M. M.

Iako je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora od 4 meseca, uslovno na godinu dana, koju je Apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje, Viši sud u Nišu je na ponovljenom suđenju oslobodio Zorana Jozića, bivšeg predsednika Opštine Blace. Protiv njega je Više tužilaštvo u Nišu ranije pokrenulo postupak zbog nenamenskog trošenja novca iz budžeta u vreme dok je bio predsednik Opštine, a na oslobađajuću presudu nisu se žalili jer je predmet zastareo.

I u Apelacionom sudu u Nišu potvrđuju da im predmet nije dostavljen radi odlučivanja o eventualnoj žalbi protiv prvostepene presude.

Više javno tužilaštvo se nije žalilo na prvostepenu odluku Višeg suda u Nišu, jer je za delo za koje se osumnjičeni tereti nastupila apsolutna zastarelost – rekli su u Tužilaštvu.

Jozić je prvostepenom presudom ranije osuđen na 4 meseca zatvora, uslovno na godinu dana, ali se na tu presudu žalio Apelacionom, nakon čega je Viši sud u Nišu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, odbilo optužbu protiv Jozića.

Protiv okrivljenog Z. J. podignut je optužni predlog zbog opravdane sumnje da je učinio krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava iz člana. 362a Krivičnog zakona. Za ovo krivično delo propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Prvostepena presuda od 11. februara 2022. godine okrivljeni nije oslobođen od optužbe, već je optužba odbijena iz razloga propisanih članom 422 tačka 3 Zakona o krivičnom postupku – kaže se u odgovoru Višeg suda u Nišu.

Viši sud je najpre osudio, a zatim i odbacio optužbu zbog zastarelosti predmeta kojom se Jozić, između ostalog, teretio da je tokom 2017. godine, kao predsednik Opštine Blace, stvorio obaveze i odobrio plaćanje u iznosu od preko million dinara više od onoga što je utvrđeno i propisano budžetom.

Jozić se prethodnih desetak godina aktivno bavi politikom i u jednom periodu je bio narodni poslanik Srpske napredne stranke u republičkom parlamentu, a posle aprilskih izbora 2016. obavljao je funkciju predsednika Opštine Blace do 2018. godine.

Nakon unutarstranačkih sukoba u Blacu i posete čelnika SNS-a, Jozić najpre napušta stranku, a zatim i podnosi ostavku na mesto predsednika Opštine, a Opštinski odbor naprednjaka se raspušta i njime do danas upravlja povereništvo koje je postavljeno iz centrale.

Prethodni tekstOdluka Vlade: U kanistere do 60 litara nafte
Sledeći tekstU tuči u centru Prokuplja povređene dve osobe

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime