Blace i Kuršumlija na sredini liste transparentnosti, Prokuplje i Žitorađa na dnu

0
Zgrada Grada Prokuplja

Prema analizi organizacije “Transparentnost Srbije”, na listi najtransparentnijih srpskih gradova, od 145 gradova i opština u Topličkom okrugu najbolje je rangirano Blace na 70. dok se pri dnu liste nalazi Prokuplje na 114. mestu. Indeks transparentnosti meri se na osnovu 95 indikatora, a konačne ocene su u rasponu od 0 do 100.

Na skali od 0 do 100, Blace ima 46 poena i nalazi se na 70., Kuršumlija sa 44 poena na 81., dok su na dnu liste Žitorađa na 113. i Prokuplje na 114. mestu sa po 38 poena.

“Transparentnost” je ocenila da se ne održavaju ni redovne konferencije za novinare, bar jednom mesečno, sa gradonačelnikom ili predsednikom Opštine, nema uvida u plan javnih nabavki, nema podataka o konkursima za direktore javnih preduzeća i informacija o radu javnih preduzeća -piše u izveštaju ove organizacije.

Prokuplje je ocenu 0 dobilo za brojne kriterijume koji se tiču rada Skupštine, informacijama o javnoj raspravi o budžetu i izveštaju o trošenju novca, a nije moguće ni prijaviti korupciju, a ni nepravilnosti u radu i kršenje zakona.

Transparentnost gradova i opština u Srbiji povećana je 2020. godine u odnosu na prethodnu, ali je prosek i dalje nizak, a najtransparentnije lokalne samouprave su Bečej, Novi Pazar i Sombor, rezultati su ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2020) koje je predstavila Transparentnost Srbija.

Indeks je zbir pozitivnih poena dobijenih iz indikatora koji podrazumevaju analizu sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa – navode na sajtu Transparentnosti Srbije.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izrazio je zadovoljstvo što se prosečni skor prvi put popravio, sa prošlogodišnjih 40 na 46 poena u 2020. godini, jer pokazuje da je moguće ostvariti napredak u oblasti otvorenosti jedinica lokalne samouprave prema građanima, čak i kada ne postoje sveobuhvatni napori u tom pravcu, u vidu novih zakonskih načela.

Glavni grad Srbije Beograd je na 129. mestu i beleži pad u odnosu na prošlu godinu kada je bio na 117.

Prethodni tekstDva sveca i velika ratnika uskoro svako u svom hramu
Sledeći tekstZa osnovce i srednjoškolce otvorena digitalna baza podataka srpskog jezika i književnosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime