Dve godine zatvora za vozača kamina zbog nesreće sa smrtnim ishodom u Prokuplju

0
Kamion udario pešaka u centru Prokuplja; Foto: M. M.

Zbog toga što je početkom aprila 2022. godine vozeći kamion kruševačkih tablica u glavnoj Ulici Ratka Pavlovića u Prokuplju krećući se iz pravca Niša ka centru grada udario pešaka B. I. koji je ubrzo nakon toga preminuo od dobijenih povreda – prokupački Osnovni sud je nepravosnažnom presudom osudio Z. B. 41-godišnjeg vozača na dve godine zatvora. Njemu se stavlja na teret da je izvršio krivično teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Sud je odredio i meru zabrane upravljanja motornim vozilom “C” kategorije od dve godine, a vreme provedeno u zatvoru neće se računati u vreme trajanja mere, kao i da plati sudske troškove i troškove raznih veštačenja tokom suđenja.

Osuđeni je zaustavio svoje vozilo ispred pešačkog prelaza, ali se pri ponovnom polaženju nije uverio da može bezbedno da pokrene svoje vozilo i nije propustio pešaka, sada pokojnog B. I. iz Prokuplja koji je prelazio ulicu na pešačkom prelazu sa desne na levu stranu posmatrano iz smera kretanja teretnog kamiona. Tada je došlo do kontakta sa kamionom i teških povreda koje je zadobio pešak, a od kojih je kasnije preminuo – kaže se između ostalog u obrazloženju presude.

Iako se kako kaže odriče prava na parnični postupak za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahteva, supruga nastradalog B. I, Branka Ivezić smatra da je presuda koju je doneo Osnovni sud mala za vozača koji je na pešačkom prelazu udario njenog supruga.

Nisam zadovoljna obrazloženjem suda da mu je to prva krivična prijava i da ima maloletno dete, kao da moj suprug nije imao decu i unučiće. Smatram da je kazna od 2 godine zatvora nešto najminimalnije, pa iako sam se odrekla da ga gonim privatno, mislila sam da će sud da ga osudi po zakonu. On je mog supruga udario na pešačkom prelazu i nikakvih olakšavajućih okolnosti tu nema – kaže između ostalog supruga Branka.

Na presudu koju je doneo Osnovni sud u Prokuplju može se izjaviti žalba i to Apelacionom sudu u Nišu.

Inače, ToplicaPress ranije je pisale da je pešak koga je udario kamion kruševačkih tablica u Ulici Ratka Pavlovića Ćićka u Prokuplju 5. aprila nešto pre 16 sati, preminuo i pored svih pokušaja reanimacije u prokupačkoj Opštoj bolnici.

Kako nam je tada potvrđeno u prokupačkoj Bolnici, 82-godišnji pešak B. I. je primljen na Urgentno odeljenje te ustanove bez svesti i odmah je pokušana reanimacija, koja i pored velikog truda lekara nije dala rezultate.

Prethodni tekstSkupština Prokuplja donela odluku o prodaji prostora bivše „Male pijace“
Sledeći tekstU Blacu i Kuršumliji od danas otvoreni bazeni, Prokuplje bez uređenog kupališta i ove sezone

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime