Estradni umetnik iz Prokuplja traži da mu se plate doprinosi, iz Grada kažu da je to obaveza od ove godine

0
Boban Stanković dobio status umetnika 2018. godine; Foto: M. M.

Iako je krajem 2018. godine dobio status umetnika u estradno-muzičkoj umetnosti kao muzičar instrumentalista, Boban Stanković iz Prokuplja tvrdi da još ne može da ostvari svoja prava da mu Grad uplaćuje penzijsko i invalidsko osiguranje, što mu, kako kaže, pripada po zakonu. Ipak, gradonačelnik Prokuplja kaže da je zakonska obaveza Gradske uprave nastala tek od ove godine i da će mu sredstva po zakonu biti uplaćena, ali samo za 2022. godinu.

Prvi čovek Prokuplja Milan Aranđelović objašnjava da u prethodnom periodu nisu obezbeđena sredstva u lokalnom budžetu za tu namenu, jer je uplata doprinosa građanima sa statusom umetnika bila na nivou preporuke, a da je tek od početka godine to zakonska obaveza Gradske uprave i kaže da će oni to rešiti u narednom periodu.

Gradonačelnik Aranđelović tvrdi da je zakonska obaveza Grada od početka ove godine; Foto: M. M

Mi do ove godine nismo imali obavezu da plaćamo poreze i doprinose, jer se radilo o neobavezujućoj preporuci Vlade Srbije. Procena Gradskog veća je bila da Stanković nije posebno zaslužan da bi mu Grad plaćao bilo kakve obaveze, a trebalo je i doneti određene skupštinske odluke da bi to bilo po zakonu. Međutim, od ove godine smo u obavezi i mi ćemo to regulisati – rekao je Aranđelović.

Ipak, Boban Stanković smatra da su mu prava nepravedno uskraćena i to u najgorem periodu za umetnike, tokom pandemije virusa korona.

Uverenje o statusu umetnika za 2022. godinu; Foto: M. M.

Bukvalno sam ostao bez egzistencije, jer nije bilo mogućnosti da se zaradi. Ja kao harmonikaš sa statusom umetnika smatram da sam, kao jedan od dvojice u Prokuplju koji imaju ovo državno priznanje, zaslužio da budem sagledan i da mi se plati bar ono što mi pripada – smatra Stanković.

Na desetine dopisa uputio je, kaže, svim nadležnim gradskim i republičkim institucijama, ali je uglavnom ostao bez konkretnog odgovora, jer su svi prebacivali odgovornost sa jednih na druge.

Ukoliko mi se ne uplate sredstva koja mi pripadaju, ja ću biti primoran da tužim Grad Prokuplje, što je žalosno jer smatram da lokalna vlast treba da ima razumevanja za umetnike koji svojim nagradama i priznanjima doprinose i promociji mesta iz koga dolaze i u kome žive – kaže Stanković.

I iz Ministarstva kulture i informisanja potvrđuju da su lokalne samouprave u obavezi da uplaćuje penzijsko i invalidsko osiguranje građanima koji imaju status umetnika, ali ne preciziraju da li to važi od ove godine ili je važilo i prethodnih godina.

Status umetnika dodeljuje Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Stanković, koji je i član Saveza estradno-muzičkih urednika Srbije od 1994. godine, status umetnika dobio je sredinom decembra 2018. godine i jedan je od dvojice instrumentalista na harmonici u Prokuplju koji ima to priznanje.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име