Generali, profesori, političari i novinari među dobitnicima Vidovdanske povelje

0
Vidovdanski sabor u kondželjskoj crkvi svetih Arhangela i Mihajla; Foto: M. M.

General-major Slađan Stamenković, zamenik komandanta Kopnene vojske Srbije ovogodišnji je dobitnik Povelje „Car Lazar“ koju Toplički upravni okrug dodeljuje u okviru Svetopličkog vidovdanskog sabora, koji se održava 28. juna u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Toplički upravni okrug i Opština Kuršumlija ove godine zajedno organizuju 20. jubilarni Vidovdanski sabor, a osim povelje „Car Lazar“, Organizacioni odbor Sabora odlučio je da nagradi poveljom „Carica Milica“ doktorku Slavicu Đukić Dejanović koja je u više mandata bila poslanik u Narodnoj skupštini, a trenutno obavlja funkciju savetnice premijerke Srbije Ane Brnabić.

Dobitnik priznanja „Jug Bogdan“ je dr Dragan Simeunović, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, a na predlog nekoliko udruženja priznanje „Milan Toplica“ dodeljeno je Bratislavu Dikiću, bivšem komandantu Žandarmerije, dok su dve povelje „Kosančić Ivan“ pripale Slobodanu Paniću, predsednik Zavičajnog udruženja Topličana u Nišu i Dragiši Stojanoviću, šefu dopisništva RTS-a u Prokuplju.

Sve odluke Organizacioni odbor je doneo jednoglasno, a najveće priznanje i povelja „Car Lazar“, pripala je komandantu treće brigade u čijoj zoni odgovornosti je i Toplički upravni okrug. General-major Slađan Stamenković je nesebično pružao podršku okrugu, pre svega prilikom prirodnih nepogoda u svim našim opštinama. Posebno bih izdvojio njegovo zalaganje i dokaz da je vojska uvek uz narod prilikom poplava 2014, 2019, 2020, 2021. godine, kao i u otklanjanju posledica snežnih nanosa 2012, 2020. godine – istakao je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga.

Stamenković je jedan od inicijatora obeležavanja dana Topličkog ustanka i podizanja spomenika junacima Gvozdenog puka u Prokuplju i Igrištu, a zaslužan je i za kulturološko i infrastrukturno uređenje Topličkog okruga.

Svečano uručivanje priznanja biće na Vidovdanskom saboru u utorak, 28. juna na Svečanoj akademiji koja će biti održana u 11:15 sati u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Na akademiji će biti dodeljene zahvalnice i nagrade i autorima najboljih radova literarnog konkursa koji tradicionalno povodom Vidovdana raspisuje Toplički upravni okrug.

Program počinje 28. juna u 9 sati svečanom liturgijom koju će služiti vladika niški Arsenije i sveštenstvo Toplice, u 11:15 je dodela priznanja i kulturno-umetnički program, a u 12 sati je promocija časopisa „Toplički venac“.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име