Građani Prokuplja i Kuršumlije dobijaju sredstva za sufinansiranje energetske sanacije kuće i stanova

0
U Prokuplju i Kuršumliji bespovratna sredstva za energetsku efikasnost; Foto: M. M.

Tokom ovogodišnjeg programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova građani će moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore uz subvencije koje mogu biti od 50 do 65 odsto vrednosti investicije. Prvi put ove godine biće raspisan javni poziv za energetski ugrožene kupce, gde će moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja.

Grad Prokuplje će u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike opredeliti iznos od 3.062.500 dinara, koliko daje i nadležno ministarstvo, dok će u Kuršumliji subvencije iznositi 8,33 miliona dinara, od čega je 2,5 miliona dinara učešće Opštine, a nadležnog Ministarstva rudarstva i energetike izdvojiće 5,83 miliona dinara.

Građani koji podnesu zahtev za subvencije dobiće bespovratno do 50 odsto sredstava od ukupnog iznosa koji im je potreban, a drugu polovinu obezbeđuje sam podnosilac zahteva. Prvi javni poziv može se očekivati već za nekoliko nedelja i očekujemo da će to pomoći našim građanima da poboljšaju energetsku sanaciju svojih kuća uz bespovratna sredstva države, čime će uticati i na smanjenje emisije štetnih gasova u svojim mestima, ali što je najvažnije da smanje svoje račune – kažu u Gradskoj upravi Prokuplja.

Novina za ovu godinu je podrška socijalno ugroženim građanima, a za taj deo programa Grad Prokuplje učestvuje sa 1.312.500 dinara i nalazi se u grupi od 44 lokalne samouprave u Srbiji koje su opredelile sredstva za ovu grupu građana.

Po ovom javnom pozivu po 45 odsto finansija obezbediće Ministarstvo i Grad Prokuplje i 10 odsto socijalno ugroženi građani.

Prethodni tekstOtvoreni dan u kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju
Sledeći tekstRaspisan konkurs za dodelu vidovdanskih priznanja u Kondželju

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime