I ove godine bez početne cene pred berbu višanja u Toplici

0
Počinje berba višanja u Toplici; Foto: M. M.

Prema najavama otkupljivača, berba višanja u Toplici počeće krajem ove nedelje i, za razliku od prošle godine, kažu da je sada kvalitet dobar, ali cena još nije poznata. Proizvođači tvrde da je ovogodišnji rod nešto manji od prošlogodišnjeg, pa se nadaju većoj otkupnoj ceni koja se pre godinu dana kretala od 30 do 50 dinara.

Kao i prethodnih godina, ni ove država ništa nije uradila da se zaštite proizvođači i odredi zaštitna cena kako bi se voćarima olakšao posao i smanjila neizvesnost kada je u pitanju otkup, pa je pred poljoprivrednicima u Toplici još jedan neizvestan period i briga hoće li moći da uberu svoje zasade i naplate bar deo uloženog novca.

Iz godine u godinu se ponavlja ista priča, niko ne zna kako se formira početna cena, kako se određuje prva i druga klasa, kvalitet višnje. Sve se to radi netransparentno, niko ne zna ko je taj ko predlaže i određuje cenu, na osnovu kojih parametara i kriterijuma, ko radi ispitivanje tržišta i kako se dolazi do bilo koje cene za kilogram. Priča se da to rade nekoliko većih otkupljivača u Toplici koji se pre berbe sastanu i dogovore cenu koja njima odgovara. Epilog takvog stanja je sve manji broj ljudi u selima, čak i onim prigradskim, sve više starijih domaćinstava i sve manje višnjara koji se obrađuju – kaže proizvođač iz okoline Prokuplja.


Nedostaju i berači

Proizvođači muku muče i sa beračima kojih gotovo i da nema, a oni što hoće da beru naplaćuju bar pola od cene koju za kilogram uzimaju voćari, pa je prošle godine to bilo oko 20 dinara.

Kada se u cenu proizvodnje ukalkuliše i kupovina hemikalija i preparata za zaštitu, poljoprivrednicima ne ostaje ni deo kako bi pokrili uložena sredstva.

Oblačinska višnja je, uz šljivu, najzastupljenija ratarska kultura u topličkom kraju i samo na teritoriji Prokuplja ima zasada na površini od preko 2.000 hektara, a godišnje se otkupi od 2.000 do 2.500 vagona tog voća.

Prethodni tekstKnjiževnik iz Prokuplja objavio svoj 14. roman
Sledeći tekstBlačani anketom na sajtu biraju izvođače za „Dane šljiva“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime