Izložba odeće „Nemanjići – rađanje kraljevine“ u prokupačkom Muzeju

0
Od srede izložba u prokupačkom Muzeju; Foto: M. M.

Kako je izgledala odeća Nemanjića, vladara iz tog perioda, ratnika i crkvenih velikodostojnika, Prokupčani će moći da vide na izložbi kostima “Nemanjići-rađanje kraljevine” koja će biti od srede 11. maja biti u prokupačkom Narodnom Muzeju Toplice. Izložba će biti otvorena do do 20. maja, a ulaz za sve posetioce je slobodan.

Uz kostime, posetioci izložbe moći će da vide i replike srednjovekovnog oružja, oruđa, a postavku je pripremila glavna kostimografkinja RTS-a Suzana Gligorijević, scenografkinja Mira Andrejević i Alkeksandra Stošić Krstović sa timom.

Na mini postavci „Nemanjići – rađanje kraljevine“, između ostalog, videćete vladarsku odeću Stefana Nemanje, ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, svakodnevne haljine Nemanjine supruge Ane, prve i druge žene Stefana Prvovenčanog – Evdokije i Ane Dandolo – kažu u Muzeju u Prokuplju.

Naglašavaju da je ove i još oko osam stotina kostima, mesec i po dana ručno pravio dvadesetočlani tim za potrebe serije Nemanjići – rađanje kraljevine, sa kostimografom Stefanom Savkovićem i scenografima Kirilom Spaseskim i Miroslavom Mirom Andrejević.

Autori su za cilj imali da dočaraju ceremonijalni i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele, na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije – dodaju u Muzeju.

Posebnu draž izložbe čini i to što su ih na snimanju serije nosili neki od naših najvećih savremenih glumaca poput  Nebojše Glogovca, Vojina Ćetkovića, Dragana Mićanovića, Slobode Mićalović, Dubravke Mijatović.

Organizatori najavljuju da će izložbu otvoriti sam autor, Petar Đinović direktor galerije RTS-a.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име