Književno-biciklistički karavan u Prokuplju povodom obeležavanja rođenja Rada Drainca

0
Od danas počinje drugi deo Drainčevi susreti pesnika; Foto: M. M.

Svi zainteresovani ljubitelji poezije, biciklizma, prirode i ekologije, mogu da se prijave za Književno-ekološku biciklističku povorku “Od Doma do kuće”, koju 27. avgusta organizuje Književno društvo “Rade Drainac” u Prokuplju, a u čast rođenja najpoznatijeg topličkog pesnika.

Prijava za učešće na petoj po redu manifestaciji trajaće do 19. avgusta, a zainteresovani se mogu lično prijaviti u Domu kulture u Prokuplju ili putem mejl adrese: domkulturepkprogram@gmail.com.

Karavan kreće od Doma kulture; Foto: M. M.

Plan je da Književno-ekološki biciklistički karavan krene rano izjutra u 7 sati, od prokupačkog Doma kulture do Drainčeve rodne kuće u selu Trbunju, gde će pesnici kazivanjem poezije podsetiti na njegovo veliko stvaralaštvo – kaže Saša Milovanović, urednik književne i izdavačke delatnosti prokupačkog Doma kulture.

Inače, prošle godine je obeleženo 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Rada Drainca, a prokupačka Biblioteka je povodom toga uradila reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga važi za prvo književno-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

Prokupački književnici tvrde da se za knjigu Afroditin vrt vezuje početak književnog izdavaštva u Toplici, ali i početak stvaralaštva jednog od najpoznatijih pesnika, novinara, esejiste, putopisca Radeta Drainca koji je živeo i stvarao od 1899. do 1943. godine.

Prethodni tekstVojska Srbije postavila privremeni most na brdu Hisar kod Prokuplja
Sledeći tekstRukometaši Topličanina počeli pripreme, cilj opstanak u ARKUS ligi

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име