Lokal bivše Apoteke u Prokuplju posle samo pola godine dobio novog vlasnika

0
Po drugi put se prodaje lokal u centru prokuplja površine preko 400 kvadrata; Foto: M. M.

Lokal u centru Prokuplja u kome je decenijama bila smeštena Gradska apoteka, a koji je gradska vlast pre pola godine prodala beogradskoj firmi “Tartarino”, od juče je promenio vlasnika, ali se za sada ne zna ko je kupio taj prostor. Lokal je prodat na javnoj aukciji po rešenju izvršitelja Miljana Trajkovića iz Niša, a na osnovu presude Privrednog suda u Nišu za 38.558.800 dinara, oko 6,5 miliona više od kupovne cene u septembru prošle godine, kada je plaćen 32 miliona dinara.

Pre javne aukcije ovlašćeni procenitelj je procenio vrednost celokupne nekretnine na 55.084.000 dinara ili 470.000 evra, ali je lokal prodat po početnoj, 70% nižoj ceni koju je utvrdio javni izvršitelj.

Ne možemo vam dati informaciju o prodaji lokala, to vas ne treba da zanima ni zašto se prodaje, ni ko je kupac – rekli su između ostalog u kancelariji Javnog izvršitelja Miljana Trajkovića i spustili slušalicu.

Ni direktor beogradske firme “Tartarino” Milan Svrdlin nije bio pričljiv po pitanju prodaje lokala.

Lokal nije prodala firma, već je prodat na osnovu rešenja javnog izvršitelja. Nemam zvaničnu informaciju ni ko je kupio, ni za koliko je prodat – prokomentarisao je Svrdlin.

Inače, ekspresni sudski postupak za izvršenje, a koji je trajao samo 24 sata, pokrenut je po tužbi beogradske Zanatske radnje “Noki” čiji je vlasnik 54-godišnji Novica Jevremović.

Ova firma, koja se bavi postavljanjem zidnih i podnih obloga, tužila je “Tartarino” zbog duga od 48.850.000 dinara, tužbu su predali 7. marta, spor je rešen 8. marta, a Rešenje o izvršenju je doneto 16. aprila na osnovu pravosnažne i izvršne presude Privrednog suda u Nišu.


Za nekoliko meseci “Tartarino” od kupovine lokala zaradio 60.000 evra

Firma “Tartarino”, čiji je direktor Milan Svrdlin, osnovana je 2022. godine sa kapitalom od 100 dinara i sedištem na Paliluli u Beogradu, a u 100% vlasništvu je Italijana Sandra Tartarija.

Lokal površine od 431 kvadrata koji je do prošle godine bio u vlasništvu Grada Prokuplja, kupljen je za 32 miliona dinara, pa je praktično za samo nekoliko meseci beogradska firma zaradila preko 6,5 miliona dinara od te transakcije, oko 60.000 evra.

Prodaji prestižnog lokala prethodila je odluka skupštinske većine o prodaji putem ponuda, a formirana je i tročlana komisija koja je sprovela čitav postupak.

Najpovoljnija ponuda bila je od firme “Tartarino” Beograd, što je i tada za opoziciju bilo sumnjivo, jer je, po njima, lokal prodat ispod cene, a najavili su i da će nakon promene vlasti tražiti da se ispita ova prodaja imovine građana Prokuplja.


Prostor izdat koncesiono na 15 godina

Gradska apoteka, koja je decenijama smeštena u lokalu u centru grada, izdata je koncesionaru „Filly farm“ na 15 godina, pa će i novi kupac morati da sačeka bar još 12 godina da bi se uselio u prostor.

Kako je lokal predmet koncesionog ugovora sa farmaceutskom kućom Filly farm, budući kupac će biti u obavezi da omogući koncesionaru korišćenje lokala narednih 13 godina, koliko je predviđeno da traje koncesija – pisalo je u javnom oglasu za prodaju lokala 2023. godine.

Inače, firma „Tartarino“, sem osnivača i direktora, a prema podacima iz APR-a – nema zaposlenih, a nije imala značajnije prihode i rashode tokom 2022. godine.

Prethodni tekstZa sanaciju prve faze deponije „Dunek“ u Prokuplju oko 2,6 miliona evra
Sledeći tekstTribina u Kuršumliji u okviru kampanje „Škola za sve nas“, za bolje razumevanje društvenih izazova

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime