Meštani Male Plane dobijaju saobraćajnu signalizaciju u blizini škole

0
Put nebezbedan pre svega za pešake; Foto: M. M.

Višegodišnji napor meštana prokupačkog sela Male Plane u rešavanju bezbednosnog problema duž magistralnog puta Niš–Priština, mogao bi uskoro da bude okončan. Nakon mnogobrojnih zahteva i inicijativa, nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je odobrilo postavljanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na ovom delu, što će značajno unaprediti bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a posebno učenika Osnovne škole „Svetislav Mirković Nenad“.

Još početkom ove godine meštani Male Plane su peticijom tražili da se problem bezbednosti pešaka na državnom putu koji prolazi kroz njihovo selo reši. 

Preko 200 meštana Male Plane i okolnih sela potpisalo je peticiju kojom traže da im nadležni reše problem bezbednosti. Put prolazi kroz centar sela u blizini škole, ambulante, pošte i prodavnice i sada će po nalogu nadležnog Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kome smo se pismeno obratili za pomoć, taj problem biti rešen – kaže žitelj Male Plane.

Dodaje da su prethodno kucali na mnoga vrata, od Puteva Srbije do Gradske uprave u Prokuplju, ali su svi prebacivali odgovornost jedni na druge, nalazeći razloge zašto da ne reše problem.

Nadležni u Putevima Srbije naglašavaju da će biti postavljena kompletna standardna i nestandardna signalizacija, odnosno putokazna signalizacija. 

Kada se sve završi, sporni put na tom delu imaće pešačke ograde, ležeće policajce, obeležene pešačke prelaze, detektore brzine kao i treptače ispred pešačkih prelaza – ističu u Putevima Srbije.

Kako bi privukli pažnju javnosti i naterali nadležne da im reše problem, meštani Male Plane su više puta performansom i prelaskom po nekoliko puta pešački prelaz preko državnog puta, pokušavali da ukažu na ugroženu bezbednost pre svega dece koja tim putem prelaze kako bi stigla do škole.

Osnovnu školu “Svetislav Mirković Nenad” pohađa oko 200 učenika koji svakodnevno prelaze državni put na kome je u nekom periodu postojao obeležen pešački prelaz, ali je zbog neredovnog održavanje najčešće potpuno nevidljiv, a osim iz Male Plane, školu pohađaju i učenici okolnih sela iz Potočića, Drenovca, Resinca, Gornje i Donje Toponice.

Prethodni tekstDupli program u prokupačkoj hali, na teren izlaze rukometaši i košarkaši „Topličanina“ (UŽIVO)
Sledeći tekstKaratisti “Topličanina” osvojili pet medalja u Leskovcu

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име