MUP apeluje na građane da ne pale travu i rastinje

0
MUP apeluje da se ne pali vatra; Foto ilustracija: M. M.

Od početka avgusta u Srbiji je evidentirano 1.357 požara na otvorenom, pa iz Ministarstva unutrašnjih poslova i ovaj put apeluju na sve građane da na takvom prostoru ne spaljuju travu i nisko rastinje, kao i da ne lože vatru u šumi i po njenim obodima.

Kako piše u saopštenju, u narednom periodu se očekuju visoke temperature, a koje pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Samo od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru – navode iz MUP-a.

Zato apeluju na sve građane da ne pale travu, nisko rastinje, kao i da ne lože vatru u šumi kako ne bi izazvali požare koji mogu da ugroze živote ljudi i pričine veliku materijalnu štetu.

Iz MUP-a podsećaju građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, i da je nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara – piše u saopštenju.

Dodaju da će i u narednom periodu nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име