Nadležna ministarstva podržala 14 projekata u Prokuplju, najviše novca za binu na Hisaru

0
Karavan kreće od Doma kulture; Foto: M. M.

Za realizaciju 14 projekata u 2022. godini od kojih je 13 podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i jedan Ministarstvo turizma, ustanove kulture u Prokuplju – Biblioteka, Muzej, Istorijski arhiv i Dom kulture dobili su ukupno oko 25, 5 miliona. Ministarstvo kulture i informisanja je podržalo 13 projekta sa oko 10, 3 dinara, dok je Ministarstvo turizma izdvojilo 15 miliona dinara.

Ovo ministarstvo je sa 15 miliona podržalo projekat izgradnje montažno-demontažne pozornice na Hisaru, gde će se u letnjem periodu odvijati čitav kulturni život Prokuplja.

Pozornica će biti važno mesto okupljanja za sve Prokupčane koji će uživati u različitim kulturnim sadržajima koji će biti organizovani. Prokupačka Narodna biblioteka “Rade Drainac” je u 2022. godini dobila sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja za 4 projekta u ukupnom iznosu od 1, 4 miliona dinara. Pare su namenjene za poboljšanje informaciono tehnoloških resursa Biblioteke koji podrazumevaju zamenu dotrajale opreme u iznosu od 800.000, dok će grad izdvojiti 200.000 dinara – kažu nadležni u Biblioteci.

Dodaju i da će književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, kao najstarija manifestacija, koja se održava od 1966. godine i od velikog je značaja za grad Prokuplje biti podržana sa 150.000 dinara, dok je budžetom Grada predviđeno dodatnih 1,3 miliona dinara.

„Lektirići eks Ju fest“ je festival dečijih i omladinskih dramskih pozorišta i podržan je sa 250.000 dinara, a sa isto toliko novca izdvojeno je i za finansiranje matičnih funkcija Biblioteke.

Prokupački Dom kulture “Radivoj Uvalić Bata” je od Ministarstva kulture i informisanja dobio sredstva za realizaciju dva projekta u 2022. godini, za realizaciju “Ivanjdanske likovne kolonije” koja je podržana sa 140.000 dinara, dok je za štampanje časopisa “Tok“ opredeljeno 150.000 dinara- dodaju u Domu kulture.

Prokupački Muzej je podržan sa 6 projekata u ukupnom iznosu od oko 7, 4 miliona dinara, a odnose se između ostalog na nabavku računarske i elektronske opreme projekte “Uređenje i opremanje hola Muzeja” i “Umetnost staklarstva u Prokuplju”, “110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918. godine“, kao i za arheološka istraživanja kompleksa Hisar u Prokuplju.

Istorijski arhiv dobio je 1, 2 miliona dinara za nabavku i opremanje depoa u Arhivu savremenim policama za smeštaj arhivske građe.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име