Nakon 3 godine suđenja otpušteni sindikalci prokupačkog TSC vraćeni na posao

0

Tri od 4 člana štrajkačkog odbora formiranog oktobra 2017. godine, nakon što je otkaz dobilo 8 čistačica Turističko-sportskog centra u Prokuplju, a koji su zbog podrške otpuštenim radnicama i sami dobili otkaz, posle više od 3 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu ponovo su vraćeni na posao. Treći član, predsednik štrajkačkog odbora i Sindikata zaposlenih u TSC Vanja Stojanović je nepravosnažnom presudom vraćen na posao, ali odluka prokupačkog suda još nije konačna.

Sud je utvrdio da je rešenje o otkazu koje je predstavnicima štrajkačkog odbora uručeno krajem novembra 2017. godine nezakonito i naložio poslodavcu da ih vrati na posao sa svim pravima koje su imali do tog dana, ali i da isplati na ime troškova preko 200.000 dinara po jednom predmetu.

Potvrđena je odluka prvostepenog suda u Prokuplju kojim se navodi da je tadašnji direktor TSC svoju odluku o otkazu radnicima zasnovao na osnovu zapisnika inspektora rada koji nema ovlašćenja da utvrđuje zakonitost štrajka, niti je tuženi utvrdio da postoji njihova krivica za prestanak radnog odnosa – kaže se, između ostalog, u pravosnažnoj presudi Apelacionog suda.

U pojašnjenju presude se navodi i da inspektor rada koji je sačinio izveštaj nekoliko dana po završetku štrajka, nije mogao da konstatuje da je štrajk nezakonit, a na osnovu koga je kasnije direktor TSC najpre uručio upozorenje, a posle toga i otkaz radnicima koji su učestvovali u organizaciji štrajka.

Još uvek aktuelni predsednik sindikata Turističko-sportskog centra Vanja Stojanović smatra da će i on, kao predsednik štrajkačkog odbora, dobiti potvrdu prvostepenog rešenja, te će biti vraćen na posao, ali i najavljuje da će nakon toga tražiti odgovornost tadašnjeg direktora Bratislava Lukića koji je nizom pogrešnih odluka i, kako tvrdi, svojom samovoljom oštetio TSC za preko pola miliona dinara samo na ime sudskih troškova koji će sada morati da se isplate.

Ovo je samo još jedna potvrda da je sve što smo radili i kao sindikat i kao štrajkački odbor bilo po zakonu, a rešenje da se 2017. godine zbog navodne racionalizacije otpuste sve čistačice, njih 8 je i danas pogubno za našu firmu. Mi smo pokušali da zaštitimo radnice, međutim odluka tadašnjeg direktora se nije promenila i, umesto da razgovara sa nama i pokušamo zajedno da pronađemo rešenje kao što smo predlagali, on nam je uručio otkaz. Sada ćemo tražiti odgovornost za sve što je uradio u trenutku kada je mislio da ima nečiju podršku i da može da radi šta hoće – kaže Stojanović.

Inače, štrajkački odbor je formiran neposredno nakon što su nadležni u Turističko-sportskoj organizaciji odlučili da ugase Službu higijene i otpuste svih 8 radnica, među kojima je bila i samohrana majka, koja je kasnije i štrajkovala glađu.

Stojanović je istog dana sazvao sednicu Upravnog odbora na kojoj je formiran štrajkački odbor, a nakon toga je započeo i štrajk upozorenja koji je trajao gotovo mesec dana.

Od početka je tvrdio da je otkaz radnicima nedvosmislena politička odluka i želja da se ugasi svaki vid sindikalne borbe, a sve u cilju zastrašivanja radnika i pokušaja diskriminacije.

Prethodni tekstU prokupačkoj Bolnici tokom vikenda hospitalizovano 60 pacijenata, 2 preminula
Sledeći tekstIndustrijski potencijali Topličkog okruga primamljivi za ulaganje dijaspore

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime