„Nemanjini dani“ u Kuršumliji – spoj prošlosti i sadašnjosti

0
Nemanjini dani u Kuršumliji i ove godine; Foto: M. M.

U Kuršumliji će se 14. i 15. septembra održati „Nemanjini dani“, dvodnevna manifestacija koja će okupiti brojne posetioce i pružiti priliku za spoj prošlosti i sadašnjosti kroz raznovrstan program događanja. Ova manifestacija ima za cilj očuvanje duhovnih, kulturnih i tradicionalnih vrednosti topličkog kraja.

Program započinje 14. septembra organizacijom akademske večeri posvećene Nemanjinim kuršumlijskim manastirima, a zvanično otvaranje je planirano za 15. septembar u porti manastira Svetog Nikole u Kuršumliji.

„Nemanjini dani 2023.“ nisu samo manifestacija, već prilika da se oživi bogata istorija i kultura topličkog kraja, da se generacije povežu kroz tradiciju i da se proslavi nasleđe koje je oblikovalo ovaj deo Srbije – kažu u Turističkoj organizaciji Kuršumlije koja je i organizator manifestacije.

Nakon svečanog otvaranja zvaničan program počinje u podne organizacijom „Dečijih kreativnih radionica“ na temu etno bazara i domaće radinosti, od 14 sati nastupa gudački kvartet Dinamika music, dok će odabrani izvođači predstaviti različite muzičko-scenske repertoare, poput prve harmonike Srbije Nemanje Radosavljevića, svoj nastup imaće i hor crkve „Svetog Prokopija“, kulturno-umetničko društvo“Bata Lačković“ iz Kuršumlije, a biće izvedena i dramska predstava „Srbija – jeste i biće“ čiji su akteri Danilo Petrović i Miroslav
Jović.

Centralni deo manifestacije počinje u 16 sati kada se organizuju viteške borbe i igre koje su tokom prethodnih godina privukle veliku pažnju i interesovanje meštana Kuršumlije.

Za kraj večeri, od 18 sati, planiran je koncert Slobodana Trkulje i Balkanopolisa.


Radionica za decu

Inače, tokom manifestacije „Nemanjini dani 2023.“, Opština Kuršumlija i Turistička organizacija opštine Kuršumlija će prvi put organizovati radionicu mozaika pod nazivom „Kamenčić jedan sam nije vredan“ u porti manastira Svetog Nikole.

Radionica će se održavati od 13. do 15. septembra u periodu od 10 do 13 sati i namenjena je deci uzrasta od 10 do 11 godina, s ciljem da im se na kreativan način približi važnost vladarske dinastije Nemanjić i njenog rodonačelnika Stefana Nemanje.

Tokom 2019. godine u Kuršumliji je obeleženo 850 godina postojanja Nemanjinih zadužbina, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, a kao rezultati višegodišnjeg rada na rekonstrukciji svih sprovedenih istraživanja i analizi prikupljene i sačuvane arheološke građe o Nemanjinim zadužbinama u Kuršumliji, objavljena je i monografija Manastir Svetog Nikole u Toplici čiji je autor Emina Zečević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

Prethodni tekstTurski film „Me and The Other“ proglašen najboljim na ProFiFest-u u Prokuplju
Sledeći tekstBesplatan ogrev za izbegle i raseljene porodice u Blacu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime