Nova firma čisti Prokuplje, ni jedan radnik „Hammeuma“ nije prihvatio ponudu za posao

1
Radnici Demetre već preuzeli posao čišćenja ulica u Prokuplju; Foto: M. M.

Oko 15-ak radnika beogradske firme “Demetra RB” koja je dobila posao obavljanja komunalnih usluga, vidljivo je prethodnih dana u centru Prokuplja, gde čiste i održavaju higijenu. Direktor te firme Radenko Bakoč potvrdio je da među novozaposlenima nije ni jedan bivši radnik JKP Hammeuma, firme u kojoj je započela likvidacija nakon usvajanja odluke na poslednjoj sednici Skupštine.

Iz beogradske firme, koja je koncesiono preuzela deo komunalnih usluga u Prokuplju i narednih 15 godina biće zadužena za čistoću, parking servis, tržnicu i zelenilo, naglašavaju da su oni bili ugovorom sa Gradom obavezani da preuzmu 30 radnika Hammeuma, ali da među njima interesovanje za novi posao nije bilo.

Radnici Demetre u pešačkoj zoni u Prokuplju; Foto: M. M.

Mi smo svim radnicima poštom sa povratnicom poslali obaveštenje i ponudu da pređu kod nas. Niko se nije javio, ali su za njih otvorena vrata ako se neko predomisli u narednom periodu – rekao je Bakoč.

Pretpostavlja da je, između ostalog, razlog nezainteresovanosti radnika da pređu u novu firmu gubitak prava na otpremninu od 9 plata, koje će dobiti radnici likvidiranog preduzeća.

Prioritet u čišćenju javne površine i ulice u Prokuplju; Foto: M. M.

Verovatno hoće da uzmu pare i onda da traže novi posao. Mi smo sada preuzeli sa biroa rada nekih 15, 16 ljudi koji su krenuli da rade, a u narednom periodu otvoreni smo i za bivše radnike Hammeuma ukoliko žele da pređu da rade kod nas – dodaje Bakoč.

Najavljuje da će firma koja je preuzela četiri komunalne delatnosti u Prokuplju imati ukupno između 30 i 40 radnika i naglašava da je prioritet zaposlenih higijena u Prokuplju i radnici su trenutno angažovani na čićenju ulica i javnih površina, ali najavljuje da će uskoro krenuti i čišćenje i pranje ulica.

Bakoč ističe da će naplata parkinga početi za oko mesec dana, a prethodiće obaveštenje građanima Prokuplja da povedu računa gde parkiraju automobile, kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima, jer će firma imati i pauk službu za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila.


Nepristojna ponuda za radnike Hammeuma

Pre desetak dana na adresu zaposlenih u prokupačkom Hammeumu stigla je ponuda za posao u privatnoj firmi „Demetra RB“ i gotovo svima – za radno mesto baštovan-higijeničar, za koje je potrebno osnovno obrazovanje.

Radnici dobili ponudu koncesionara; Foto: M. M.

Među radnicima kojima je ponuđen taj posao su i oni sa fakultetskom diplomom, od pravnika do ekonomiste, što su shvatili kao dodatno ponižavanje.

Radnici su tvrdili i da je prilikom ponude za posao i sam koncesionar prekršio ugovorenu obavezu, jer po Ugovoru nije mogao da im ponudi manja uslove nego što su već imali u Hammeumu, odnosno bio je dužan da im omogući da rade sa završenim stepenom školske spreme.

Prethodni tekstUhapšen muškarac iz okoline Prokuplja, policija u automobilu pronašla marihuanu i kokain
Sledeći tekstOd oktobra novi gradski prevoznik na teritoriji Prokuplja

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime