Od presude prošlo 8 meseci, a prokupački Centar za socijalni rad ne zna da im je radnik osuđen

0
Osuđen radnik prokupačkog Centra za socijalni rad; foto: M. M.

Iako je Apelacioni sud u Nišu preinačio presudu Višeg suda posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u tom gradu još 8. septembra prošle godine, čime je ona postala pravosnažna, a u kojoj je jedan od dvojice radnika Centra za socijalni rad u Prokuplju osuđen na godinu i šest meseci zatvora, uslovno na 4 godine, direktor prokupačkog Centra tvrdi da još nije primio presudu i da nema podatke o tome da je neko od njegovih radnika osuđen, pišu Južne vesti.

Upitan da pojasni kakav je status radnika koji je osuđen pravosnažno na uslovnu kaznu zatvora za krivično delo nesavestan rad u službi, ali i hoće li Centar za socijalni rad pokrenuti parnični postupak za povraćaj nestalog novca na koji je upućena po presudi Apelacionog suda, direktor te ustanove odgovara da ne zna za presudu, navode u tekstu na portalu Južne vesti.

Centar do današnjeg dana nije dobio zvaničnu presudu, ne mogu vam dati nikakav odgovor u vezi nje – napisao je u poruci Milan Lazić, direktor Centra.

Inače, najpre je prvostepeno Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Nišu zbog krivičnog dela pronevera osudio M. M, blagajnika Centra za socijalni rad u Prokuplju na zatvorsku kaznu od dve godine uz obavezu vraćanja novca Centru u iznosu od 477.720 dinara, dok je M. I. oslobođen optužbe zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za krivično delo nesavestan rad u službi, uz obavezu da mu se iz državnog budžeta nadokande svi troškovi postupka.

Po žalbi višeg javnog tužioca u Nišu, ali i advokata osuđenog M. M, Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda, pa je oslobođenog u prvostepenoj presudi M. I. oglasio krivim za nesavestan rad u službi i osudio ga na godinu i šest meseci zatvora, uslovno na 4 godine, dok je drugoosumnjičeni M. M. koji je u prvom stepenu osuđen na zatvorsku kaznu i obavezu vraćanja novca, oslobođen svih optužbi.

Apelacioni sud je oštećeni Centar za socijalni rad “Toplica” u Prokuplju uputio na parnicu za ostvarivanje imovinsko-pravnih zahteva, ali kako oni, po rečima direktora, još nisu primili pravosnažnu presudu, nismo uspeli da saznamo hoće li taj postupak biti i pokrenut i hoće li se vratiti nezakonito otuđen novac korisnika Centra.


Nakon kontrole kase otkriveno da nedostaju pare

Više tužilaštvo u Nišu pokrenulo je optužni predlog protiv dvojice radnika Centra za socijalni rad tokom 2020. godine zbog pronevere i nesavesnog rada u službi.

Južne vesti su ranije pisale da je sumnja na proneveru novca u Centru za socijalni rad otkrivena početkom 2019. godine, kada je rađen godišnji popis novca u blagajni sefa te Ustanove, a tužilaštvo je počelo da „češlja papire“ odmah nakon toga.

Iako nema preciznih informacija o kojoj sumi se radi, sumnja se da je novac uziman u dužem vremenskom periodu.

Prethodni tekstBlačani anketom na sajtu biraju izvođače za „Dane šljiva“
Sledeći tekstBlački osnovci prvi put dobijaju besplatne knjige, iz budžeta izdvojeno 4 miliona dinara

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime