Osuđeni predsednici planinskih sela u Prokuplju jer nisu odgovorili na zahtev košarkaškog kluba

0
Miroljub Kovačević ispred prokupačkog suda; Foto: M.M.

Desetak predsednika mesnih zajednica planinskih prokupačkih sela sa po tek nekoliko stanovnika, a od kojih najmlađi ima 65 godina, nepravosnažno je osuđeno, sa opomenom i kaznama od po 1.000 dinara, jer Košarkaškom klubu „Zone boys“ iz Blaca nisu u roku odgovorili mejlom na tražene informacije o broju klubova, igrača, terena i mlađih selekcija u njihovim selima. Sada strepe od troškova advokata tužioca koje, kažu, neće biti ispod 50.000 dinara i najavljuju žalbu Apelacionom sudu.

Predsednike mesnih zajednica u udaljenim prokupačkim selima je početkom marta prošle godine tužio blački Košarkaški klub “Zone boys” koji je u njihovim mestima tražio sve podatke o registrovanim klubovima, igračima, košarkaškim terenima, mlađim selekcijama.

Kovačević osuđen, očekuju ga dodatni troškovi; Foto: M. M.

Vanredno stanje, nevreme, potpuna neprohodnost puta od našeg sela do Prokuplja u dužini od oko 40 kilomatara, bez struje gotovo mesec dana, ali i činjenice da u selima gde su tražili informacije ima po nekoliko stanovnika uglavnom starijih od 65 godina i da nikada nije bilo registrovanih klubova, ni igrača, niti da smo imali ikada veze sa bilo kojim klubom, nisu bili dovoljni razlozi da nas sudija oslobodi odgovornosti – priča Miroljub Kovačević, predsednik Mesne zajednice sela Statovac.

Kaže da već godinu dana ne može mirno da zaspi jer kao najmlađi u selu, sa 65 godina i predsednik Mesne zajednice, nikada nije doživeo da se na ovakav način neko „osmelio“ da dođe do lako zarađenog novca, koristeći, dodaje, neznanje poštenih i časnih ljudi.

Ja sam od primanja prekršajne prijave, gde se pozivam u svojstvu okrivljenog, već potrošio preko 30.000 dinara svoje minimalne penzije, prikupljajući raznu dokumentaciju kako bih pokušao da obezbedim dokaze i opravdam zašto nisam odgovorio. Sada, nakon presude, dalje iščekujem troškove advokata tražioca informacije za koje mi kažu da nisu manji od 50.000 dinara, jer su samo troškovi pisanja tužbe 25.000. Moja fizička egzistencija će time biti ugrožena jer primam minimalnu penziju i moraću da odvajam pola godine da bih to isplatio– tvrdi Kovačević.

Podseća da je zahtev dobio početkom januara 2021. godine, samo nekoliko dana pre velikog nevremena i uvedene tromesečne vanredne situacije na teritoriji Prokuplja.

Zahtev za informacije od javnog značaja; Foto: M. M.

Prvo što sam tada pomislio da se neko šali, jer su tražene informacije bile potpuno neverovatne. Tražilo se da im dostavimo podatke o registrovanim klubovima u selu, broju igrača, broju terena za košareku, igrača mlađih selekcija i to u elektronskoj formi na mejl adresu kluba. Kompjuter niko u selu nema pa ni ja, ne znam ni da se služim njime. Samo nekoliko dana nakon prijema zahteva, usledilo je veliko nevreme i vanredna situacija, selo je bilo odsečeno od sveta, bez struje i prohodnog puta više od 20 dana. I da sam hteo i mogao da odgovorim na zahtev, fizički nisam bio u stanju – smatra Kovačević.

Kaže da na presudu ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu i da će to svoje pravo iskoristiti.

U Prekršajnom sudu u Prokuplju nisu komentarisali osuđujuću presudu, ali su ranije potvrdili su samo tokom prva 3 meseca 2021. godine primili preko 100 zahteva za dostavljanje informacija od javnog značaja, u 2020. dobili su 107 za godinu dana, a da su tokom 2019. primljena samo 2 takva zahteva.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име