Počela berba višanja u Toplici: Kvalitet dobar, cena veća od prošlogodišnje

0
Počela berba višanja u Toplici; Foto: M. M.

Tokom vikenda u Topličkom okrugu počela je berba oblačinske višnje koja je ove godine rodila nešto manje nego prethodnih godina, ali je kvalitet dobar, uz početnu cenu od 70 dinara. Berači naplaćuju oko 25 dinara za kilogram, pa voćarima ostaje oko 45 dinara, što je, kako tvrde, dovoljno da pokriju troškove proizvodnje, ali ne i da zarade za eventualna nova ulaganja u proizvodnju.

Ponuđena cena na početku berbe je 20-ak dinara veća od prošlogodišnje, ali je u međuvremenu sve poskupelo, od sredstava za zaštitu do goriva i ulja za poljoprivredne mašine.

Ove godine je kvalitet suve materije dobar, ali je višnja slabije rodila. Kada platimo cenu berbe koja je poskupela od prošle godine, nama ostaje taman da podmirimo najosnovnija ulaganja u proizvodnju. I to je za nas uspeh, jer je prethodnih godina cena bila toliko mala da se nije isplatilo ni brati višnju – kaže proizvođač iz Babinog Potoka kod Prokuplja.

Neizvesno je i, kaže, da li će se početna cena zadržati tokom otkupa, a ne isključuje mogućnost i da bude manja ili koji dinar veća.

Poslednjih nekoliko godina cena otkupa bila je oko 40 do 50 dinara za prvu klasu, ali se često dešavalo da se tokom berbe smanji i na 30 dinara, pa se poljoprivrednici boje da će tako biti i ove godine.

Oblačinska višnja je, uz šljivu, najzastupljenija ratarska kultura na teritoriji Prokuplja i nalazi se na površini od preko 2.000 hektara, a godišnje se otkupi od 2.000 do 2.500 vagona tog voća.

Prethodni tekstBlački osnovci prvi put dobijaju besplatne knjige, iz budžeta izdvojeno 4 miliona dinara
Sledeći tekstZa kupovinu mini-busa Prokuplje dobija od Ministarstva za brigu o selu 59.000 evra

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime