Počeo „Lektirići ex YU fest“ u Prokuplju

0
U toku 10. Međunarodni festival "Lektirići ex YU fest"; Foto: J. Jović

Igranjem zvanično najbolje predstave u Srbiji i regionu za 2022. godinu Srpska drama koju izvodi Trsteničko pozorište, u Prokuplju je počeo 10. po redu Međunarodni „Lektirići ex YU fest“. Prokupčani će u narednom periodu moći da pogledaju ukupno 9 predstava u omladinskoj i 6 u dečijoj konkurenciji, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

Festival je, po rečima osnivača i organizatora Zorana Cvetkovića, jedinstven u Evropi jer, kako kaže, traje dok se ne završi.

Prokupčani će do kraja godine pogledati ukupno 15 predstava iz zemlje i regiona; Foto: J. Jović

Pozorišne trupe sa prostora bivše SFRJ same biraju termin u kome će nastupiti u jednoj od opština Topličkog okruga. Zahvaljujući tome, Festival se održava od septembra do kraja godine. Svečano otvaranje Festivala bilo je u znaku Trsteničkog pozorišta i njihove Srpske drame. Očekuje se da do kraja godine budu odigrane predstave iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Beograda, Niša, Smederevske Palanke, Surdulice, Brusa, Gornjeg Milanovca, Zaječara i Rače – kaže Cvetković.

Osim diplomama za prva 3 mesta, ekipe i pojedinci će biti odlikovani za sve elemente pozorišnog čina, od režije, glume, teksta, dramatizacije, scenskog govora, do scenografije, kostima i muzike.

Predstave će ocenjivati stručni žiri u sastavu Daniel Jovanović, Ljiljana Milosavljević i Julka Kuzmanović Cvetković.

Organizator Festivala je prokupačka Narodna biblioteka „Rade Drainac“, uz sufinansiranje Ministarstva kulture Srbije i Grada Prokuplja.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име