Počinje berba višanja u Toplici, početna cena za prvu klasu oko 70 dinara

0
Za nekoliko dana počinje berba višanja u Toplici; Foto: M. M.

Za nekoliko dana počeće berba višanja u Topličkom okrugu, a otkupljivači najavljuju da bi početna cena mogla biti između 50 i 70 dinara po kilogramu, u zavisnosti da li je prva ili druga klasa. Kako će biti kada počne otkup i po kojoj ceni će se plaćati oblačinska višnja, poznata u svetu po svom kvalitetu, još je neizvesno jer hladnjačari kažu da će o tome odlučivati ponuda i potražnja, ali i sam kvalitet.

Iako je pre samo mesec dana izgledalo da će kvalitet višnje biti i ispod druge klase i potpuno neupotrebljiv za preradu, kiša koja je pala gotovo 100% je popravila rod koji je sada na zadovoljavajućem nivou.

Tamo gde je grad padao, višnja je potupno neupotrebljiva za otkup; Foto: M. M.

Kvalitet suve materije je dobar, višnja je dobro rodila, ali imamo problem da je na pojedinim mestima grad potpuno uništio zasade. Takva višnja je potpuno neupotrebljiva i otkupljivači je neće primiti ni u drugu klasu – kaže jedan od hladnjačara na teritoriji Toplice.

Neizvesno je i, kaže, da li će se početna cena zadržati tokom otkupa, a ne isključuje mogućnost i da bude manja.

Sve zavisi od ponude i potražnje, višnja je ove godine dobro rodila i tamo gde nije tukao grad, dobrog je kvaliteta. Ostaje da se vidi kakav će biti dalji plasman na tržištu koje je potpuno poremećeno zbog čitave situacije i rata u Ukrajini – dodaje otkupljivač.

Poslednjih nekoliko godina cena otkupa bila je oko 40 dinara za prvu klasu, ali se često dešavalo da se tokom berbe smanji i na 30 dinara, pa se poljoprivrednici boje da će tako biti i ove godine.

Dobar kvalitet višnje, ali cena plaši proizvođače; Foto: M. M.

Kada počne berba, posle nekoliko dana veštački se napravi zagušenje, prestane otkup na nekoliko dana i onda otkupljivači smanje cenu. Kako je rok za berbu višanja relativno kratak jer brzo počinje da truli, ratari brže bolje požure da je predaju kako ne bi propalo i to malo što imaju i to je ustaljena šema poslednjih 10-ak i više godina. Sve dok država ne odredi zaštitnu cenu ispod koje nema otkupa, monopolisti će nas ucenjivati i bogatiti se na našem znoju – kaže ratar iz Babinog Potoka gde za 2 do 3 dana počinje berba.

Polovina novca beračima

Gotovo polovinu novca proizvođači daju beračima koji su prošle godine na cenu od 40 uzimali od 17 do 20 dinara, a i kada je cena otkupa pala na 30, oni su zadržali svoju cenu.

Ratari podsećaju i da je cena hemikalija i preparata za zaštitu gotovo duplo skuplja u odnosu na prošlu godinu, a posebno ističu cenu veštačkog đubriva koje je ove godine koštalo koliko i ar zemlje na ovim prostorima.

Oblačinska višnja je, uz šljivu, najzastupljenija ratarska kultura na teritoriji Prokuplja i nalazi se na površini od preko 2.000 hektara, a godišnje se otkupi od 2.000 do 2.500 vagona tog voća.

Prethodni tekstProkupačko lekarsko društvo obeležava 75 godina postojanja
Sledeći tekstOd jutros dojave o postavljenim bombama u školama u Prokuplju i Nišu

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име