Policija u Kuršumliji sprečila blokadu Opštine, nova okupljanja za 7 dana

0
Policija sprečila blokadu Opštine, radnici najavljuju nova okupljanja; Foto: M. M.

Policija ispred zgrade Opštine Kuršumlija sprečila je nezadovoljne radnika propalih firmi u tom gradu da blokiraju ulaz zaposlenima u lokalnoj samoupravi i ne dozvole im da dođu do svojih radnih mesta. Incidenata nije bilo, a radnici su razgovarali sa predsednikom opštine Vojimirom Čarapićem, ali kako nije došlo do rešenja najavljeno je novo okupljanje za 7 dana, u četvrtak 23. juna kada će pokušati da blokiraju državni put Niš-Priština.

U želji da skrenu pažnju javnosti, ali i predstavnika lokalne vlasti da se uključe u rešavanje njihovih problema koji se tiče neisplaćenih dugovanja od 2004. godine do danas, nekoliko stotina radnika je jutros pokušalo da blokira ulaz predsedniku opštine Čarapiću i zaposlenima da uđu u zgradu.

Policija nije dozvolila blokadu Opštine; Foto: M. M.

Nas je ispred zgrade sačekao kordon policajaca koji su omogućili radnicima opštine da uđu u zgradu, uključujući i predsednika Čarapića. Nismo želeli veće incidente, pa smo insistirali da se on obrati građanima. Čarapić je to i uradio, ali u skupštinskoj sali gde nisu mogli da prisustvuju svi koji su se jutros okupili na protestu. Rekao je da je uz narod i radnike, ali ništa konkretno nije želeo da obeća da će se rešiti – kažu predstavnici radnika.

Naglašavaju da je bilo i predloga da Čarapić pozove premijerku Vlade Anu Brnabić i da ona dođe u Kuršumliju kako bi saslušala probleme bivših radnika, ali je on to navodno odbio.

Vojimir Čarapić, predsednik opštine Kuršumlija nije se javljao na telefon kako bi pojasnio šta je razgovarao sa radnicima i hoće li i kako pokušati da im reši problem.

Nezadovoljni današnjim ponašanjem lokalne vlasti koji su kako kažu “doveli policiju da ih brani od naroda” radnici nekadašnjih kuršumlijskih fabrika „ŠIK Kopaonik“, Konfekcija „7. juli“, Zadruga „Budućnost“ i „Metalac“ zakazali su sledeće nedelje novo okupljanje ispred zgrade Opštine Kuršumlija.

Odatle će kako tvrde krenuti na blokadu državnog puta, koja će trajati sve dok im se ne ispune zahtevi.

Pokušavamo na sve načine da mirnim putem dođemo do rešenja, da nam se isplati ono što nam se duguje i za šta postoje izvršna sudska rešenja. Mi smo siromašni, ali ne tražimo milostinju od države, samo neka nam daju ono što nam duguju i što smo zaradili, a što je neko pokrao i nije odgovarao. To nije naš posao da rešavamo, neka nadležni ispitaju gde je završio novac i u čije džepove, mi hoćemo naše pošteno zarađeno- kažu okupljeni građani na protestu.

Inače, oko 750 radnika propalih firmi u Kuršumliji imaju izvršna sudska rešenja i traže da im država isplati zaostala dugovanja od 2004. godine do danas, koja iznose oko 250 miliona dinara.

Predstavnici radnika su u prethodnom periodu popisali sve bivše zaposlene kojima se duguje novac, lokalna vlast u Kuršumliji im je obećala da će ih podržati, a bilo je naznaka i da će se nadležno Ministarstvo finansija i Vlada Srbije uključiti u rešavanje ptoblema, ali za sada nema ni naznaka da će se rešiti.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име