Poskupela voda u Prokuplju, na računu i nova stavka od sledećeg meseca

0
Više cene komunalnih usluga u Prokuplju; Foto: M. M.

Građani Prokuplja od sledećeg meseca plaćaće više cene komunalnih usluga u proseku za oko 20 odsto, nakon što je većina odbornika lokalne Skupštine odlučila da usvoji predlog JKP Gradski vodovod i Gradskog veća o povećanju cena. Uz kritike opozicionih odbornika i njihovog neslaganja sa poskupljenjem, većina je donela odluku da se od narednog računa uvede i nova stavka “pogonska spremnost sistema” za koju će svakog meseca, imali potrošnju ili ne, građani plaćati dodatnih 150 dinara bez PDV-a.

Da ova odluka neće spasiti i rešiti finansije u JKP Gradski vodovod, ukazivali su odbornici opozicije koji tvrde da nemar i neznanje vladajuće strukture u Prokuplju koju čine SNS i SPS, a kojima se od pre dvadesetak dana priključili i Zavetnici, plaćaju građani za izmišljene namete.

Voda je osnovni uslov za život, nikada se ne može naplatiti po ekonomskoj ceni. Naši građani su u sve težoj situaciji, većina prima minimalnu i ispod minimalne plate, sve je skuplje i ovaj izmišljeni namet i povećanje cena vode će im samo otežati životni standard. Napravili ste neodrživu firmu jer ste sve profitabilne delatnosti koje je nekadašnji Hammeum imao, izdali koncesionaru iz Beograda, a novoformirano preduzeće Gradski vodovod ostavili praktično bez profitabilnih delatnosti. Vlast zaboravlja šta je pričala kada je rasparčavala Hammeum, a što smo mi i tada kritikovali, nova firma je trebala da bude samoodrživa i da se minimalno sufinansira iz gradskog budžeta – kaže Radoslav Milenković, odbornik opozicione Demokratske stranke.

Dodaje da je poništavanje oglasa za direktora tog preduzeće i postavljenje za v. d. penzionera u 71. godini života koji nikada nije radio u sistemu, samo nastavak urušavanja firme koja je jedna od najvažnijih za građane Prokuplja, jer se bavi poslovima distribucije i održavanja vodovodnog sistema.


Nove cene za mesec dana nakon usvajanja Skupštine

Građani Prokuplja će nove cene komunalnih usluga na računu dobiti već od narednog meseca, nakon što je Skupština usvojila odluku na jučerašnjoj sednici.

Novim cenama obezbedio bi se i nastavak aktivnosti na razvoju sistema vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda. Na cenu usluga vodosnabdevanja i otpadnih voda utiču brojni faktori, između ostalog rast cena energenata, zarada zaposlenih, rast nabavke materijala za održavanje sistema, kao i brojni drugi faktori – obrazlažu nadležni neke od razloga o povećanju cena.

Nova naknada, “pogonska spremnost sistema” uvodi se za sve kategorije potrošača i plaća se u jednakom iznosu svakog meseca, kao i u mesecima kada nema potrošnje, a predloženo povećanje cena vode za piće i odvođenja otpadnih voda, uz novu stavku za spremnost sistema, doneli bi, prema proceni nadležnih u JKP Gradski vodovod, dodatnu finansijsku dobit od oko 30 miliona godišnje.


Cene usluga veće za 15% bez PDV-a

Novim cenovnikom usluga koje je usvojila gradska Skupština, građani i škole će plaćati 65,97 dinara po kubiku, za ispuštene vode u ovim kategorijama kubik će plaćati 12,43 dinara, dok će cene za privredu biti za pijaću vodu 208,32 dinara, odnosno za ispuštene vode 74,40 dinara po kubiku.

Skuplje su i usluge koje Gradski vodovod naplaćuje građanima za korišćenje i rad sa svojim mašinama na terenu.

Sve predložene cene, kao i nova mesečna naknada od 150 dinara su bez PDV-a.

Prethodni tekstZakazana Skupština Prokuplja, na dnevnom redu poništenje oglasa za direktore javnih preduzeća
Sledeći tekstKošarkaši Topličanina večeras protiv Juniora iz Niša (UŽIVO)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime