Preko 600 intervencija prokupačkih vatrogasaca od početka godine

0
Konkurs za upis na osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica; Foto: M. M.

Ukupan broj intervencija u okviru vatrogasno-spasilačke delatnosti na teritoriji Topličkog okruga od početka godine iznosio je 602, od tog broja, najveći deo intervencija bio je usmeren ka otvorenim požarima, čiji broj iznosi 238, crpljenje vode zbog poplava zahtevalo je 161 intervenciju, dok su 12 intervencija bile usmerene ka otklanjanju posledica saobraćajnih nesreća. Intervencije na objektima obuhvataju 99 slučajeva, dok su ostale vrste intervencija, koje su uključivale različite nepredviđene situacije, bile 102 puta.

Pojedinačno po opštinama, Prokuplje je beležilo najveći broj intervencija, sa ukupno 317 slučajeva, na drugom mestu je Kuršumlija sa 118 intervenicija, dok su Blace i Žitorađa imali 100, odnosno 67 intervencija tokom protekle godine.

Najveći broj intervencija bilo na otvorenom prostoru; Foto: M. M

Površina zemljišta zahvaćena požarima na otvorenom, kako u poljoprivrednim tako i u šumskim područjima, bila je značajna. U Prokuplju je zabeleženo 455,79 hektara površine zahvaćene požarima, dok je u Kuršumliji ta površina iznosila 236,05 hektara. Blace je imalo 77,73 hektara zemljišta pogođenog požarima, dok je Žitorađa imala 100,56 hektara oštećenog zemljišta – kaže Zoran Ristić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju.

Dodaje da je tokom vanredne situacije proglašene zbog obilnih padavina u junu ove godine, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije bili su angažovani na evakuaciji 68 osoba, pružajući neophodnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Prokupački vatrogasci ašeluju na građane da je zakonom zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja, strnih useva smeća na otvorenom prostoru, a za nepoštovanje zaprećene su i nvčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, dok se kazne za pravna lica kreću od 300.000 do milion dinara.


Vatrogasci uvek tu da pomognu građanima

Pre mesec dana prokupački vatrogasci su uz pomoć meštana Žitnog Potoka uspeli da izvuku kravu koja je upala u nezaštićen poljski bunar u ataru tog 30-ak kilometara od Prokuplja udaljenog sela.

Vatrogasci uz pomoć meštana izvukli kravu iz poljskog bunara; Foto: Lj. M.

Životinja je izvučena nepovređena, a akcija spasavanja iz bunara dubokog preko 2 metra je trajala oko pola sata.

Ovo nije prvi slučaj u kome prokupački vatrogasci osim svog osnovnog posla spašavaju bespomoćne životinje, najčešće pse i mačke, a tokom 2020. oni su uz pomoć meštana sela Kaludra uspeli da izvuku kravu koja je upala u takođe nezaštićen bunar.

Tada je izvlačenje krave iz bunara punog vode, dubokog više od 4 metra i prečnika oko metar, trajalo oko 3 sata, a životinja je izvučena nepovređena.

Tokom 2013. godine uz pomoć nekoliko meštana prokupačkog sela Babin Potok imali su sličnu intervenciju i tada su spasili ponija koji je tokom ispaše upao u takođe nepokriveni poljski bunar.

Prethodni tekstOve godine subvencije za poljoprivrednike u Kuršumliji 18 miliona dinar
Sledeći tekstKošarkaši Topličanina poraženi, rukometašice pobedile u Kikindi

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име