Proizvođači duvana sa juga Srbije nezadovoljni presudama izlaze na ulicu

0

Iako su proizvođači duvana iz Prokuplja, Niša, Leskovca i drugih mesta sa juga Srbije za ovu nedelju najavili proteste i okupljanje ispred niškog Apelacionog suda, nezadovoljni presudama u sporovima protiv kompanije Filip Moris, zbog kojih su pred bankrotom, odustali od okupljanja zbog aktuelne epidemiološke situacije, organizatori naglašavaju da će, ukoliko ne bude pomaka u narednih dvadesetak dana, oni zakazati novi protest.

Skup je niškoj policiji zakazalo, a potom i od njega odustalo, Udruženje proizvođača duvana iz Prokuplja koje ima blizu 1.000 članova i većina je opterećena sudskim rešenjima po kojima mora da isplate Filip Morisu i do 15.000 evra za opremu i poljoprivrednu mehanizaciju koju su uzimali po ugovorima do 2004. godine.

Predsednik prokupačkog Udruženja Miroljub Rakić kaže da su njihovo nezadovoljstvo i revolt izazvale potpuno kontradiktorne presude koje su donosile sudije Osnovnog i Apelacionog suda u Nišu, kao i Kasacionog u Beogradu, te da se, kako tvrdi, po istim ugovorima i za istu stvar sudilo negde u korist uzgajivača, a negde u korist kompanije.

Rakić naglašava da je ranije sud u većini slučajeva dosuđivao u korist proizvođača, ali da su poslednjih godina donete presude uglavnom u korist niške fabrike duvana, te smatra da se i politika umešala i da neko vrši pritisak na sudstvo da donose takve odluke.

Proizvođači duvana su tužili 2004. godine jer nam je te godine isporučeno nedeklariseno seme, ali i hemijska sredstva sa isteklim rokom trajanja, zbog čega nam je te godine propao rod i čitav trud i naša ulaganja, što smo i dokazali na sudu. Već sledeće godine Filip Moris jednostrano raskida sve ugovore sa proizvođačima koji nisu hteli da povuku tužbe, a onda i tuže proizvođače da im u novcu vrate zaostala dugovanja, iako smo mi po tim ugovorima zaduženi za vraćanje duga u određenoj količini duvana na godišnjem nivou – kaže Rakić.

Dodaje da tada počinju i dugoročni problemi za proizvođače jer im sada preti da izgube sve što su sticali tokom života, a pravosnažene presude u korist Filip Morisa koje su dobili pojedini poljoprivrednici tokom ove i prethodnih godina jeste da isplate i više do 10 hiljada evra.

Proizvođači traže od suda da uvaži sve činjenice i da sudi po zakonu, te da smatraju da oni nisu krivi za jednostrani raskid ugovora 2005. godine, naglašavaju da su do tada redovno izmirivali svoje obaveze po višegodišnjim ugovorima koji su potpisali u zavisnosti od preuzete opreme na period od godinu do 10 godina.

U kompaniji Filip Moris ističu da su još 2005. godine promenili model otkupa duvana, u skladu sa tadašnjim globalnim poslovnim modelom kompanije, te da je zato prekinuta praksa direktnog otkupa duvana od uzgajivača.

Naša kompanija kao i do sada neće svojim izjavama u javnosti uticati na sudske postupke koji su u toku. U potpunosti poštujemo zakone i postupaćemo u skladu sa svim pravnosnažnim presudama sudova, zbog čega nema potrebe ni da komentarišemo dosadašnje presude po ovom pitanju, bez obzira da li su one donete u našu korist ili u korist druge strane. Drago nam je da je veliki broj pomenutih sporova u međuvremenu rešen, jer dugi postupci ne idu u korist ni jedne strane – kažu u Filip Morisu.

Iz ove kompanije podsećaju i da su iz određenog broja ugovora o otkupu duvana koji su bili na snazi do 2005. godine proistekli sudski sporovi, od kojih su neki još uvek u toku, te da većinu čine sporovi koje su pokrenuli uzgajivači duvana, dok je mali broj pokrenula ova kompanija.


Za dug od 10.000 sada vraćaju i do 400.000 dinara

Proizvođači tvrde da im sada po sudskim rešenjima stiže za naplatu ono što su preuzeli do 2004. godine, sa trokovima koji oni nikako ne mogu finansijski da podnesu i koji su uvećani više stotina puta.

Uzeo sam najlon 2004. godine, čija je vrednost po ugovoru koji sam tada potpisao bila 70 evra u dinarskoj protivrednosti, stim što sam to trebao da isplatim predajom određene količine duvana. Fabrika je 2005. godine jednostrano raskinula ugovor i ja to nisam vratio. Sada je sa sudskim troškovima to izašlo na nešto manje od 400.000 dinara. Za mene I moju porodicu koja živi od poljoprivrede, to je finansijski nemoguće da isplatimo – kaže ujedan od bivših proizvođača duvana iz okoline Prokuplja.

Dodaje da je predmet već kod privatnih izvršitelja i da mu preti popis imovine i poljoprivredne mehanizacije, a samim tim i oduzimanje osnovnih sredstava za rad i egzistenciju.

Prethodni tekstTakmičari GK „Topličanin“ učesnici finala pionirske lige Srbije u Novom Sadu
Sledeći tekstFormirani timovi za kontrolu epidemioloških mera u Toplici, kazne i do 500.000 dinara

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime