Projekat prokupačkih učiteljica spojio učitelje i đake na Balkanu

0
Učiteljice iz Prokuplja spojile kolege i đake na Balkanu; Foto: Lj. S.

Motivisanje učenika za čitanje, pisanje i aktivno slušanje, razvijanje ljubavi prema narodnoj i umetničkoj književnosti, kao i podsticanje mašte i kreativnosti učenika deo je međunarodnog projekta “Pišem ja, pišeš ti” koji su osmislile učiteljice iz Prokuplja Jelena Babić iz OŠ “Milić Rakić Mirko“, Ljiljana Sokolović iz OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“ i Dušanka Vujičić iz OŠ „Ratko Žarić“ iz Nikšića u Crnoj Gori. Projekat je sa mnogobrojnim saradnicima realizovan na evropskoj platformi eTwinning.

Ljiljana Sokolović, jedna od autora kaže da je projekat okupio 21 nastavnika iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije, a sve sa ciljem ohrabrivanja i motivisanja učenika za čitanje, pisanje i aktivno slušanje.

Fokus je bio na razvijanju ljubavi prema narodnoj i umetničkoj književnosti, stvaralačkom radu, podsticanju mašte i kreativnosti, kao i razvijanju empatije i društveno odgovornog ponašanja. U današnje vreme, koje je prepuno digitalnih izazova, želele smo da osnažimo i podstaknemo na dalji razvoj veštinu slušanja, govora, pisanja. Sve one su u službi kreativnog stvaralaštva, podržane i potpomognute silinom reči pesnika i pisaca za decu, stvarnim osobama, dečijim savremenicima – kaže Sokolović.

Učenici iz Srbije i okruženja među kojima su bili i osnovci iz prokupačkih škola “Milić Rakić Mirko” i “Nikodije Stojanović Tatko” su kroz tri zadatka imali priliku da se upoznaju sa narodnom i umetničkom književnošću, čuju savremene autore iz svog okruženja i samostalno kreiraju literarna dela koja su predstavljena kroz pisane materijale.

Pored podrške iz porodica učenika, projekat su podržali i pisci za decu poput Vlaste Cenića, Stefana TićMija i Anite Pešić, koji su učenicima pružili važne savete i ohrabrenje za dalji rad. Deci će njihov savet, izjava i primer biti svetlo koje se izdvaja, putokaz u mnoštvu drugih i drugačijih. Topla priča iz detinjstva starijeg člana porodice utvrdiće veru u dobrotu i pobedu pravde, podstaknuće maštu i otvoriće vrata ka novim čudesima. Podstaknuti takvim pokretačima, deca će stvarati svoje priče, pesme, bajke, jedinstvene i lične. Kroz stvaralaštvo rastu i ostaju deca. To je ono što smo želele da postignemo ovim projektom – dodaje Sokolović.

Tokom trajanja projekta učesnici su obeležili nekoliko važnih datuma, uključujući Dan svesnosti o buloznoj epidermolizi, Međunarodni dan bezbednosti na internetu i Svetski dan pričanja bajki.

Sakupljeni dečji literarni radovi nastali tokom projekta su u pripremi za štampu kao zbornik, koji će se prodavati u humanitarne svrhe za pomoć u lečenju „dece leptira“.


Učiteljice iz Prokuplja do sada više puta nagrađivane za svoj rad i inovacije

Prokupačke učiteljice Ljiljana Sokolović i Jelena Babić više puta su do sada dobile prestižna priznanja i nagrade za svoj inovativni rad sa đacima.

Njihov projekat „Magična jabuka“ koji povezuje nauku, tehniku i kreativnost izabran je kao jedan od četiri najbolja projekta na festivalu “Nauka na sceni”, u konkurenciji 200 radova koji se tiču razvijanja veština pisanja, govora, čitanja i slušanja kod učenika, tri učiteljice iz Prokuplja među kojima su Jelena i Ljiljana i jedna iz Surdulice predstavljale su jug Srbije na interaktivnom projektu Zavoda za unapređenje obrazovanja u Beogradu na temu “Srpski jezik – moj maternji jezik”. Za objavljivanje u Zborniku radova Zavoda odabrano je 80 aktivnosti, među kojima su i radovi učiteljica sa juga.

Na međunarodnom konkursu prosvetnih radnika koje je raspisalo Udruženje prosvetnih nastavnika iz Makedonije, učiteljice Jelena Babić i Ljiljana Sokolović nagrađene su pohvalnicom i blagodarnicom. Nagrađeni radovi ovih učiteljica našli su se u prvoj elektronskoj zbirci posvećenoj Ćirilu i Metodiji.

Učiteljica Jelena Babić je sa pesnikom Slavkom Demirovićem autor prvog slikovnog srpsko-romskog rečnika „Na krilima vetra“ u kome se nalazi oko 170 pojmova prilagođenih deci predškolskog uzrasta i mlađim osnovcima.

Prethodni tekstToplički derbi fudbalskog prvenstva Zone „Jug“ (UŽIVO)
Sledeći tekstZa sanaciju prve faze deponije „Dunek“ u Prokuplju oko 2,6 miliona evra

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime