Prokupačko lekarsko društvo obeležava 75 godina postojanja

0

Izložbom koja se realizuje u saradnji sa prokupačkim Muzejom, a koja je posvećena dr Vladanu Đorđeviću prvom srpskom školovanom lekaru i hirurgu, osnivaču Srpskog lekarskog društva i Crvenog krsta, stručnim predavanjima i svečanom akademijom na kojoj će se dodeliti plakete i nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama, Srpsko lekarsko društvo u Prokuplju obeležava 75 godina rada i postojanja.

Program počinje u četvrtak 9. juna od 19 sati, kada se u Galeriji “Boža Ilić” otvara postavka izložbe “Zaboravljeni junak dr Vladan Đorđević” autorke iz Niša Ivane Gruden Milentijević.

Radi se o veoma značajnom čoveku za srpsko zdravstvo, Đorđević je postavio temelje savremene medicine, osnivač je Srpskog lekarskog društva, pokretač časopisa „Srpski arhiv za celokupno lekarstvo“, a od 1873. godine Vladan je bio lični lekar kneza Milana. U Prvom srpsko-turskom ratu bio je načelnik saniteta Moravsko-timočke vojske, a u drugom načelnik saniteta vrhovne komande. Teško je i pobrojati šta je taj čovek sve uradio za srpsko zdravstvo – kaže Srđan Mijatović, predsednik podružnice Srpskog lekarskog društva u Prokuplju.

Ulaz je slobodan, a izložba će trajati narednih mesec dana, do 8. jula.

Već sledećeg dana u Domu kulture u Prokuplju, lekari će imati stručni skup i predavanja, biće priređen i kulturni program koji će upotpuniti hor crkve Svetog Prokopija.

Prokupačko lekarsko društvo koje pokriva Toplički okrug okuplja oko 220 lekara, stomatologa i farmaceuta, a tokom obeležavanja 75-godišnjice očekuje se i prisustvo predstavnika Vojne bolnice u Nišu, Ministarstva odbrane, predstavnika Srpskog lekarskog društva.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име