Prokuplje obeležava 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

0
Od 2. do 7 oktobra u Prokuplju se obeležva 110 godina od mobilizacije; Foto: M. M.

Nizom manifestacija, od kviza, promocija knjiga, muzejskih postavka do svečane akademije i centralne ceremonije, u Prokuplju će se obeležiti 110 godina mobilizacije Gvozdenog puka. Obeležavanje počinje 2. a završava se centralnom državnom ceremonijom koja će biti održana ispred spomenika junacima Gvozdenog puka 7. oktobra 2022. godine od 11 sati.

Junaštvo vojnika Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ poznato je širom sveta. Čuveni Gvozdeni puk formiran je 1912. godine pred Balkanske ratove i na vojnom bojištu bio je sve do 1922. godine.

Ne postoji nijedan vojnik ovog puka koji nije bio odlikovan nekim vojnim odličjem državnog ili vojnog ranga. U ovoj godini obeležavamo 110-godišnjicu oslobođenja stare Srbije, Kosova i Metohije, velike pobede na Kumanovu, a ovde u Prokuplju 110. godišnjicu od mobilizacije ove najhrabrije jedinice u srpskoj vojsci – kažu u Organizacionom odboru.

U okviru trajanja manifestacije predviđena su takmičenja za đake svih topličkih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu, kao i kviz u kome će učenici pokazati znanje o istorijatu Gvozdenog puka, sportisti će krenuti stazama gvozdenih junaka, biće organizovano guslarsko veče, promocije knjiga, izložbe, muzejske postavke, svečana akademija.

Pored najviših predstavnika Republike, na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja 110. godina Gvozdenog puka, očekuje se dolazak predstavnika Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnika diplomatskih misija u Srbiji, država saveznica u Prvom svetskom ratu i mnogih drugih.


Biblioteka i Muzej raspisali literarni i likovni konkurs

Povodom 110 godina od mobilizacije Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, Narodna biblioteka „Rade Drainac“ i Narodni muzej Toplice u Prokuplju raspisali su literarni i likovni konkurs na temu „Ratnici Gvozdenog puka“, odnosno „Junaci Gvozdenog puka“.

Svoje radove na literarnom konkursu mogu poslati učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Topličkog okruga. Konkurs traje do 26. septembra ove godine – kaže direktor Biblioteke Dragan Ognjanović.

Likovni konkurs otvoren je do 30. septembra i namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola iz Toplice, radovi se dostavljaju u prostorijama te ustanove u Prokuplju.

Najbolji radovi na oba konkursa biće nagrađeni, a svečano uručenje nagrada najboljima biće istog dana, 4. oktobra u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ za literarni, odnosno u Galeriji “Boža Ilić” za učenike likovnog konkursa.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име