Promocija monografije prokupačkog autora „Ratnici Gvozdenog puka“ u Skoplju

0
U Skoplju promovisana monografija "Ratnici Gvozdenog puka" autora Darka Žarića; Foto: SPIK "Spona"

Promocija vredne monografije Ratnici Gvozdenog puka, u koji su mobilisani vojni obveznici iz junačkog Topličkog okruga, a koji su kasnije učestvovali u najznačajnijim bitkama tokom ratova za oslobođenje i ujedinjenje Srbije 1912-1918. godine, autora Darka Žarića, muzejskog savetnika istoričara Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja, održana je u prostorijama Srpskog kulturno-informativnog centra “Spona” u Skoplju.

U monografiji su opisane sve značajnije bitke Gvozdenog puka, od Kumanovske bitke 1912, bitka na Bregalnici 1913, Cerske bitke, Kolubarske bitke 1914, Gorničevske bitke 1916 i ostale borbene operacije na Solunskom frontu tokom 1916-1918.

Žarić autor knjige „Ratnici Gvozdenog puka“; Foto: SPIK „Spona“

Ratna zastava slavnog “Gvozdenog puka”, bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci, pri čemu je ova ratna jedinica takođe iznedrila i borce sa najvećim brojem vojnih odlikovanja, čak 229 pripadnika je ponelo orden Karađorđeve zvezde sa mačevima. Medaljom za hrabrost je, samo 1918. godine odlikovano 982 vojnika Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”. Pripadnice slavom ovenčanog “Gvozdenog puka” bile su i Milunka Savić i Flora Sends, jedine žene nosioci Karađorđeve zvezde sa mačevima – kaže autor Žarić.

Gvozdeni puk je svoju ratnu misiju završio 1918. godine, nakon što je jedinica aktivno učestvovala u oslobađanju Niša, Aleksinca, Ražnja, Paraćina, Zrenjanina i Kikinde, a tokom svih borbi u Prvom svetskom ratu iz te jedinice poginulo je 2.974 vojnika i podoficira i 84 oficira.

Na promociji su, pored autora monografije o čuvenom srpskom Drugom pešadijskom puku “Knjaz Mihailo”, poznatijem kao “Gvozdeni puk”, govorili i Ljiljana Krasić direktorka Narodnog muzeja Toplice, kustos istoričar Maja Dimić, kao i Miloš Stojković ispred SKIC „Spona“.

Prethodni tekstGrad Prokuplje najavljuje raskid ugovora sa firmom koja izvozi smeće
Sledeći tekstUčenici prokupačke Gimnazije od sada na času bez mobilnih telefona

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име