Prosvetari u Prokuplju podržali kolege, traže da se zaustavi nasilje u školama

1
Prosvetari u centru Prokuplja traže da se zaustavi nasilje u školama; Foto: M. M.

Kiša i hladno vreme nije sprečilo nekoliko desetina prosvetnih radnika, uglavnom članova Unije sindikata da se okupe na gradskom trgu u Prokuplju da iskažu solidarnost i podrže svoje kolege koje su u prethodnom periodu doživele nasilje od svojih đaka, ali i upozore nadležne da je krajnje vreme da se počnu rešavati problemi u školama u Srbiji. Protestu prosvetara odazvale su se srednje škole Gimnazija, Medicinska i Tehnička škola “15. maj”, kao i Osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko”, “Milić Rakić Mirko” i Škola za obrazovanje odraslih.

Prosvetari naglašavaju da je krajnje vreme da dignu svoj glas i kažu “stop nasilju u školama”, ali i daju podršku koleginici kojoj je izmaknuta stolica, a time je kako naglašavaju stolica izmaknuta i svim zaposlenima u prosveti.

Sindikati insistiraju da se hitno razgovara o skraćenju procedura u vaspitno-obrazovnom postupku, da ocena iz vladanja bude neprelazna, da se vrati prava uloga pedagoga, psihologa, sociologa, da prosvetari dobiju status službenog lica i najvažnije, nulta tolerancija za nasilje – rekao je Mihajlo Prelić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Prokuplja.

Prosvetari su na skupu podsetili na samo neke od slučajeva nasilja u školama širom Srbije, od Bora, Niša, Vrnjačke Banje, Mladenovca, Aranđelovca, Sremska Mitrovica do najnovijeg slučaja u Novom Pazaru kada je polomljena vilica učeniku.

Tasković se obratio kolegama; Foto: M. M.

Ovo nije trka na 100 metara, ovo će potrajati i biće duže i od maratona na duge staze. Mi ne možemo da odustanemo od naših zahteva i borbe da se vrati dostojanstvo prosveti. Poniženi smo, postiđeni i posramljeni, a samim tim je i cela Srbija ponižena. Ne dozvolimo da školsko zvono koje je danas zamuklo bude znak da je svima nama odzvonilo. Budimo hrabri i smeli, ovo nije borba za nas već za Srbiju – rekao je između ostalog Vojkan Tasković, profesor Gimnazije.

Okupljeni prosvetari su zamerili i prozvali direktore svojih škola koji danas nisu bili sa njima iako su to njihove kolege, naglašvajući da su svi postavljeni politički i da se danas pokazalo da to nisu njihovi nadređeni već da štite interese politike.

Prethodni tekstNaredna četiri dana “Ispad fest” u Prokuplju
Sledeći tekstProkuplje podstiče ugradnju solarnih panela

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име