Radnicima propalih kuršumlijskih preduzeća država duguje oko 250 miliona dinara

0
Bivši radnici nakon sastanka i obećanja odustali od blokade; Foto: N. K.

Oko 750 radnika nekadašnjih kuršumlijskih fabrika „ŠIK Kopaonik“, Konfekcija „7. juli“, Zadruga „Budućnost“ i „Metalac“ traže da im država isplati zaostala dugovanja od 2004. godine do danas, koja iznose oko 250 miliona dinara. Bivši radnici propalih kuršumlijskih preduzeća imaju izvršna sudska rešenja na osnovu kojih traže da im se isplati novac, u suprotnom najavljuju blokade puteva i državnih institucija.

Radnici su pre oko mesec dana već najavljivali radikalizaciju i blokadu puta Niš-Priština, ali su nakon sastanka u zgradi Kuršumlije i obećanja predstavnika lokalne vlasti i Vlade Srbije da će im rešiti problem, odustali.

Od protesta i blokade tada jesmo odustali, ali ne i od svojih potraživanja. Mi smo u prethodnih mesec dana popisali sve radnike kojima se duguje novac, lokalna vlast u Kuršumliji nam je obećala da će nas podržati i sada očekujemo da nas nadležno Ministarstvo finansija i Vlada Srbije sagledkrsaju i da nam se isplati novac koji se po raznim osnovama duguje ljudima i za šta postoje izvršna sudska rešenje – tvrdi Nebojša Krstić, predstavnik nezadovoljnih radnika i odbornik Grupe građana lokalne skupštine.

Podseća da je i do sada više puta pokušavano da se radnici organizuju i da naplate svoja potraživanja, ali da se sve završavalo na obećanjima.

Bivši radnici nakon sastanka i obećanja odustali od blokade; Foto: N. K.

Na poslednjoj sednici Skupštine u Kuršumliji lokalni parlament je izglasao predlog da se podrže bivši radnici i da se lokalna vlast uključi u rešavanje problema. Mi imamo spiskove svih radnika kojima se duguje i sada ćemo zajednički nastupiti prema nadležnim ministarstvima i Vladi kako bi problem rešili – naglašava Krstić.

Dodaje da se nada da se ovoga puta neće sve završiti na obećanjima i očekuje rešavanje problema u razumnom roku, ali i ne isključuje mogućnost ponovnog aktiviranja blokade puteva i protesta ako neko pokušava da ih ponovo „izigra“.

Inače, većina bivših radnika ima pravosnažna sudska rešenja u kojima su im priznata potraživanja, ali je država odustala od sprovođenja i izvršenja tih presuda, pa su one mrtvo slovo na papiru.

Radnici Simpo-Šik-a blokirali put 3 dana; Foto: M. M.

Ovo nije prvi put da nezadovoljni radnici kuršumlijskih preduzeća protestvuju i najavljuju blokadu puta Niš-Prištinja, pa su tako krajem avgusta prošle godine radnici Simpo Šik-a u Kuršumliji 3 dana blokirali državni put tražeći da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019.

Iako su tada iz sindikata zaposlenih najavljivali da neće odustati i pretili obustavom rada i totalnom blokadom fabrike, protest je završen nakon razgovora predstavnika sindikata kuršumlijskih radnika sa centralom Saveza samostalnih sindikata Srbije i predsednikom Ljubisavom Orbovićem i obećanja da će rešiti problem, koji do danas nije rešen.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име