Rod višnje u Toplici biće prepolovljen bez obilnijih padavina

0
Prošlogodišnji kvalitet bio dobar, ali je rod slabiji; Foto: M. M.

Jutarnji mrazevi i duži vremenski period bez padavina ovog proleća, za sada nisu uticali na razvoj ploda oblačinske višnje u topličkom kraju, ali poljoprivredni stručnjaci kažu da, ukoliko u narednih 10-ak dana ne dođe do obilnijih padavina, rod višnje će biti prepolovljen, a i ono što ostane biće lošeg kvaliteta.

Stručnjaci naglašavaju da je za sada rod dobar, ali i da se već oseća nedostatak vlage koji će se odraziti na kvalitet.

Još je rano da se bilo šta govori o kvalitetu jer sada sve zavisi od kiše koja, ako ne padne u narednom periodu, desetkovaće rod višanja, a posledice će se osetiti i na prinose šljiva i ostalih kultura. Majska kiša nam je neophodna i zato su oči poljoprivrednika uprte u nebo, svi iščekujemo kišu – kaže jedan od otkupljivača voća u prokupačkom kraju.

Prošle godine poljoprivrednici su zbog mraza na voćnjacima pretrpeli štetu i do 30 odsto, a ove godine očekuju mnogo bolji i kvalitetniji rod.

Voćari kažu da su višnje formirale plodove veličine zrna graška i nalaze se u fazi intenzivnog nalivanja i rasta plodova, te da bi najbolje bilo da padne obilnija kiša kako bi imali dobru rodnu godinu.


Niske cene smanjile zasade

Berba višanja u Topličkom okrugu očekuje se krajem juna. Ranije se samo sa teritorije Prokuplja godišnje otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona, ali je iz godine u godinu sve manje zasada, što zbog bolesti žilogriz koja je prepolovila voćnjake, ali i zbog “hronično” niske otkupne cene.

Višnja se prošle godine otkupljivala po ceni od 40 za prvu i 30 dinara za drugu klasu, a voćari su i tada bili nezadovoljni cenom jer su smatrali da je za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i eventualno malu zaradu potrebno da cena višnje bude bar 70 dinara.

Višnja je, uz šljivu, najzastupljenija ratarska kultura na teritoriji tog okruga i nalazi se na površini od oko 4.000 hektara, a veliki broj domaćinstava, skoro 70 odsto, svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji tog voća.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име