Skupština Prokuplja donela odluku o prodaji prostora bivše „Male pijace“

0
Prodaje se prostor Male pijace za 35.000 evra; Foto: M. M.

Vladajuća većina koju predvodi Srpska napredna stranka sa SPS-om i Zavetnicima većinom glasova na današnjoj Skupštini usvojila je predlog o prodaji prostora u širem centru Prokuplja na kome je do pre godinu dana decenijama bila smeštena pijaca. Opozicija je bila protiv te odluke, a jedna od primedbi je da je početna cena od 35.000 evra ispod realne, te da ako se već prodaje da se to uradi na javnoj licitaciji, a ne kako je predviđeno putem prikupljanja ponuda.

Skupštinska većina je izabrala i tročlanu komisiju koju predvodi kao predsednik Nevena Jović, načelnica Gradske uprave, sa članovima Slavišom Lepojevićem i Vesnom Smiljković.

Objekat od 71 kvadrat u sklopu Male pijace; Foto: M. M.

Pravni osnov za donošenje ove odluke je u Zakonu o javnoj svojini kojim je predviđeno da se pod raspolaganjem stvarima u javnoj svojini smatra i otuđenje. Ukupna pvršina je 13,98 ari sa objektom površine 71 kvadrat, a licencirani procenitelj je procenio da to vredi 4.099.033 dinara, ili 35.000 evra, što je povoljnija i veća cena od procene koju je ranije izvršila Poreska uprava. Prodaja će se izvršiti putem prikupljanja javnih pisanih ponuda, a prostor je prema planu detaljne regulacije namenjen kao „mešovita zona“, odnosno poslovno-stambena zona. Ovaj prostor je bio ruglo grada, odlučili smo da je bolje da ga prodamo i da taj prostor bude uređen – obrazlagali su naprednjaci odluku o otuđenju prostora „Male pijace“.

Opozicija je glasala protiv ove odluke i oni su za skupštinskom govornicom kritikovali funkcionisanje naprednjačke vlasti koja se poslednjih godina osim što je rasprodala i koncesiono izdala prostor i delatnosti javnih firmi privatniku, pre dva meseca podigla kredit od 2,5 miliona evra.

Skupštinska većina usvojila odluku; Foto: M. M.

Upozoravali smo vladajuću većinu da ne radi i ne rasparčava imovinu građana. Zadnjih nekoliko godina bukvalno su sve uništili i otuđili, pitam se šta će ostati od ovog grada kada odu sa vlasti ljudi koji su već duže od 12 godina na funkcijama. Prokuplje nema prostor za Biblioteku, nema Muzičku školu, nema mesta za parkiranje i umesto da taj prostor iskoriste urade nešto za svoj narod, oni sve prodaju privatnicima. nisam siguran, ali mislim da neko svesno rasprodaje imovinu i verovatno ima neki svoj interes – rekao je Milomir Andrić, odbornik opozicione Stranke slobode i pravde.

Inače, na današnjoj Skupštini grad je otuđio još dva stana površine 56,43 i 65,73 kvadrata i to dugogodišnjim korisnicima koji su predali zahtev za upis i vlasništvo, za šta će na određeni broj rata u gradski budžet uplatiti 30.343 evra, odnosno 23.563 evra.

Prethodni tekstSirene za prestanak opasnosti sledeće nedelje u Topličkom okrugu, proverava se ispravnost
Sledeći tekstDve godine zatvora za vozača kamina zbog nesreće sa smrtnim ishodom u Prokuplju

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime