Smrt originala

0
Tokom dana pretežno sunčano vreme; Foto: M. T.

Razni autoriteti, politički i religijski kroz obrazovanje i medije usadili su nam predstavu o tome ko smo i šta treba da radimo. Kako izgleda samoniklo, prvobitno biće u svom razmišljanju, bez pokušaja da podražava prirodu, nego da bude prirodno? Zadržite bar na trenutak fokus na cvetu, zalasku sunca i crvenom nebu iz kog smo stvoreni.

Original- snaga, koja ima svoju težinu i zna put do svoga uspeha. Gde su nestali originali? Кo ih je uništio? Кo ih je pobedio?

Današnjica ume da bude toliko surova da na mesto originala podmetne kopiju, kojoj će se čak mnogo više diviti, nego samom originalu.

foto: Mila Radovanović

Кopije, nažalost, predstavljaju vreme u kom živimo, predstavljaju realnost. Neizbežno je nositi se sa realnošću, ali nositi se sa kopijama svakodnevno ponekad ume da bude jako teško, čak i opterećujuće.

Zašto ta masa istih, masa kopija nije bar našla za original nekog vrednog kopiranja, nekog zbog koga se vredi “ubaciti u kopi mašinu”?

Ali, i biraju se “materijali” za kopiranje koji su ustvari i najlakši za kopiranje. Birani su oni “materijali” za koje je potrebno najmanje truda i rada da sama kopija ispadne skoro kao i original.

O kulturi, pismenosti i obrazovanju kopija stidno je pričati. Jer, šta će im sve to kad ni sam “materijal” tj. “original” nije posedovao iste kvalitete?

Imaju li te kopije svoje želje, snove, težnje, ili su i to u “kopirnici” prekopirali od drugog? Znaju li kopije da se predstave?

Da kažu o sebi ono bitno, ono što ih izdvaja od drugih? Imaju li svoje mišljenje? Mišljenje o bilo čemu? Da li umeju da naprave razliku između istinite i izmišljene priče? Veoma je tužno što su odgovori na ova pitanja odrični.

foto: Mila Radovanović

Naše kopije su u toj gužvi u kopirnici, postale neke “Alise u zemlji čuda”, koje su zaboravile da samo dobri originali imaju cenu koja vremenom raste, a kopije blede i vremenom nestaju.

A šta je sa originalom? Da li može da preživi? Ukoliko ostane pri svom stavu, mišljenju i idejama i nastavi da ceni prave vrednosti, preživeće. Takođe, mora biti spreman na ironične osmehe, poglede…a pojedinci će mu “prišiti etiketu”- čudak.

Bitno je da se ne plašite da budete original, već da se ponosite time. Što više ljudi tako razmišlja, to će nam društvo biti bogatije.

Budite glas, ne eho. Rođeni ste kao original, zašto da živite kao kopija?

Mila Radovanović, II 4
Gimnazija Prokuplje

Prethodni tekstProkuplje preventivno sprema rezervni smeštaj za lakše obolele od virusa korona
Sledeći tekstTrudnica iz Kuršumlije zaražena virusom korona

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime