Šteta u školi u Prokuplju za godinu dana više od 1.000 evra, apel roditeljima da plate

0
Škola nema sredstva da finansira popravke; Foto: Lj. M.

U Tehničkoj školi “15. maj” u Prokuplju za godinu dana oštećen je inventar vrednosti 132.000 dinara, a taj iznos trebalo bi da plate roditelji učenika koji su koristili učionice u kojima je nastala šteta. Direktorka škole Biljana Milenković kaže da je sve na dobrovoljnoj bazi i na savesti roditelja hoće li dati novac za popravku ili ne, ali da škola nema finansije da nadoknadi štetu utvrđenu popisom.

Štetu nastalu lomljenjem inventara snose odeljenja koja su u tim učionicama, prikupljeni novac se predaje blagajniku škole koji će ta sredstva uplatiti na račun za učenički dinar i iskoristiti za kupovinu i zamenu oštećenog nameštaja.

Tokom ove školske godine u Tehničkoj školi su se lomile table za klupu, sedišta, nasloni, police ispod stola, kukice za čiviluk, ali i jedna cela klupa.

Uradili smo popis i utvrdili šta je oštećeno, a neprijavljeno u pojedinim učionicama. Niko od roditelja ne mora da plati ako nema uslova da plati, mi nemamo zakonski mehanizam, niti želimo da ih nateramo silom da plate. Očekujemo da svi budu savesni jer u tim učionicama pre svega borave njihova deca i, ako nemaju gde da sednu – kako će da sednu, a mi nemamo sredstava da sami isfinansiramo popravke oštećenog invantara od 132.000 dinara – kaže direktorka.

Očekuje i da i učenici treba da budu savesni i da prijave đaka koji je nešto polomio i oštetio pa bi tako bili oslobođeni kolektivne odgovornosti.

Cene usvojene na Školskom odboru su recimo za polomljeno staklo, klupu ili kvaku 2.000 dinara, za prekidač 200, utikač 300, vrata 12.000, kompletna klupa 7.000 dinara. To su neke cene koje, kada se polome, mi moramo nekako da popravimo, a svojih prihoda škola nema. Zato učenici ili razredni starešina treba da pronađu počinioca i onda mi možemo preduzeti disciplinske sankcije prema đaku – dodaje Milenković.


Roditelji saglasni da štetu plaćaju – ali oni koji tu štetu naprave

I većina roditelja se slaže da bi učenici koji namerno nešto polome i oštete trebali to i da plate, ali da nisu za kolektivnu krivicu i da plaćaju nestašluke druge dece.

U tim učionicama su po dva i više odeljenja, preko 40, 50 đaka. Zašto bi ja i moje dete plaćali nešto što je pojedinac uradio? To škola treba da reši kako će pronaći i naplatiti štetu od onoga ko je to i uradio – tvrdi jedan od roditelja.

Dodaje i da ni on, ali ni većina roditelja neće da plate nastalu štetu jer smatraju da njihova deca to nisu uradila.

Inače, po zakonu školski dinar i novčana davanja roditelja su isključivo na dobrovoljnoj bazi

Prethodni tekstLeskovača Sloga danas protiv Topličanina (UŽIVO)
Sledeći tekstPočinje prvi deo 55. „Drainčevih književnih susreta pesnika“ u Prokuplju

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime