Sumrak veka

0

Kako srednjoškolci u vreme pandemije, straha i izolacije u XXI veku razmišljaju o sumraku? Da li sumrak doživljavaju kao nagoveštaj zore ili noći? Evo jednog odgovora.

Sumrak je vreme između noći i jutra, vreme između jutra i noći. Samim tim, svetlost se tek nazire i nije potpuni mrak. Sumrak je, dakle, vreme između svetlosti i mraka.

Sada je 21.vek. Milenijumska groznica koja je obuzela ljude na celoj zemaljskoj kugli, te 2000. godine, obećavala je novo doba. Svima se činilo da će biti bolje. Nije samo počinjao novi vek već i novi milenijum.

Svi su razmišljali gde dočekati ovakav dogadjaj i napraviti nešto spektakularno. Neki su razmišljali, a neki uplaćivali daleke destinacije dok su najsrećniji, turisticki agenti i hotelijeri trljali ruke i brojali novac. Pohlepa.

Prvi jahač apokalipse dolazi na belom konju, i predstavlja antihrista. Njegova uloga je da zavadi i zavede ljude. Ima metaforičko značenje za pohlepu u ljudima. Novi vek nam je započeo prvim jahačem apokalipse, proširila se milenijumskim koracima, a on je nastavio da jaše.

Biblija kaže da postoje četiri jahaca. Drugi jahač nosi rat sa sobom. Prošli vek smo završili ratom na prostoru bivse SFRJ koji je zapravo bio samo početak kraja. Srbija protiv svih!

Amerika, Evropa i neki naši, do tada, bliski prijatelji pokazali su svoje pravo lice. Pregazili su nas, uzeli nam ono sto nam je sveto; Decane, Gracanicu, Pećku patrijaršiju, mnoge živote i krenuli ka istoku. Napali su Irak i nastavili da pustoše, spaljuju i jašu svojim razjarenim konjima.

Vikipedija kaze, uzeli su milion zivota u Iraku tokom tog rata.

Ali istok je poceo da se budi. Narod koji je stariji od sebe samog, počeo je naglo da jača i da predstavlja pretnju zapadnim silama. Jačanje Kine i istoka u svakom pogledu počeo je da smeta moćnim zemljama.

I nakon 30 godina ratova, u Kini, gradu Vuhanu, u decembru 2019. god. kao požar počeo je da se širi virus zvani KOVID 19. U Vuhanu se nalazi najveća laboratorija za ispitivanje virusa.

Njihovi naučnici kažu da je ovo jedan od najopasnijih virusa. Tri meseca su vodili tešku borbu sa nevidljivim neprijateljem da bi tek sada, u martu, 2020. god proglasili zaustavljanje virusa i povratak svakodnevnom, normalnom zivotu.

Za to vreme, korona je pojurila ka Evropi i Americi. Biblija kaze da treći jahac nosi glad i bolest. Kad se pojavio u Srbiji, 6. ili 1. marta, Srbi su kao muve bez glave požurili da opustoše prodavnice i snabdeju se brašnom, kvascem, solju, konzervama, toalet papirom i ko zna čime jos, kako ne bi ostali gladni. I ne samo Srbi.

Opustošili su svoje trgovine i Norvežani, Nemci, Francuzi… Em bolest, em glad.

Upravo je i četvrti jahač apokalipse, smrt, najavio svoj pohod po svetu. Iz Italije stižu informacije da je u jednom danu umrlo 586 ljudi, sutra dan 896…

Do sada je preko 10.000 ljudi izgubilo život u Italiji od virusa. Kod nas najavljuju da najgore sledi tek u nedelji pred nama.

Uveden je policijski čas, zabranjeno je okupljanje, rad škola.. Za mene je ovo najgore. Zatvorena već mesec dana u malom stanu bez mogucnosti da izadjem, da se vidim sa društvom, prošetam gradom…

Da li je sunce počelo da zalazi još na kraju prošlog veka ili je počelo da izlazi na početku ovog? Da li je zapravo sumrak, stanje u kojem se nalazimo sve vreme?

Otreznimo se, osvestimo se! Spustimo puške, ubijmo pohlepu, pustimo majku Zemlju da diše. Odvežimo joj ruke, pustimo da joj reke slobodno teku. Ne gušimo je i ne “jašimo” je.

Ako mi prestanemo da budemo jahači apokalipse, ozdravljena će i nas ozdraviti. Sumrak veka će nam jedino tako postati vreme koje najavljuje zoru, a ne mrkli mrak.

Natalija Lukić, II4 Gimnazija, Prokuplje

Prethodni tekstPreminulo sedam pacijenata, još 115 zaraženih virusom korona
Sledeći tekstDoktor iz Kuršumlije sumnja da ima koronu, kaže da niko neće da ga testira

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime