Suša preti da prepolovi prinose pšenice u Toplici

0
Suša preti da smanji prinose pšenice; Foto: M. M.

Toplo vreme i nedostatak kišnih dana, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka prepoloviće ovogodišnji rod pšenice i drugih useva zasejanih prethodne jeseni. Ukoliko kiša ne padne u narednom periodu, posledice će se osetiti i na zasadima kukuruza.

Kako naglašavaju, već se oseća nedostatak vlage jer se usevi slabije razvijaju, a ako nije urađena pravilna prihrana veštačkim đubrivom, posledice po prinose će biti veće.

Potrebno je da kiša padne što pre jer je u zemlji manje vlage nego što je potrebno, a pšenica je počela da klasa. Zbog nepogodnih vremenskih uslova pšenica nije dovoljno izrasla i to će, pored nedostatka vlage, ako se nastavi sušni period, umanjiti prinos- kažu poljoprivredni stručnjaci u Toplici.

Pojašnjavaju i da u poslednjih 10-ak godina dubinskim slojevima u zemlji konstantno nedostaje vlaga, a prošlogodišnji sušni period je posebno bio izražen u drugoj polovini godine zbog čega se značajno smanjio prinos i kvalitet zrna kukuruza.

U Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju procenjuju da je kao i prethodnih godina i ove najviše posejana pšenica, nešto manje ječam i druge ratarske kulture na ukupnoj površini od oko 7.500 hektara

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име