Toplički okrug raspisao konkurs za Vidovdanske povelje

0
Vidovdanski sabor u kondželjskoj crkvi svetih Arhangela i Mihajla; Foto: M. M.

Zaslužni pojedinci, ustanove i preduzeća u Toplici koji su svojim stvaralaštvom i dostignućima u svim društvenim oblastima dali doprinos afirmaciji tog dela Srbije, mogu da konkurišu za prestižna vidovdanska priznanja koja dodeljuje Toplički upravni okrug i nose imena slavnih srpskih kosovskih junaka. Predlozi sa biografijom kandidata mogu se dostaviti najkasnije do 15. juna.

Organizatori tradicionalnog Sabora, koji se ove godine održava 20. put u porti manastira Svetih arhangela Gavrila i Mihaila u Kondželju, inače replike kosovske Gračanice i jedne od najlepših crkvenih zdanja u ovom delu Srbije, naglašavaju da se radi o više povelja koje se dodeljuju u različitim oblastima.

Konkurs u ime organizatora raspisao načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković; Foto: M. M.

Radi se o priznanjima koja nose naziv po kosovskim junacima, “Caru Lazaru”, “Carici Milici”, Jug Bogdanu”, “Milanu Toplici” i “Kosančić Ivanu”, a svakako je čast biti dobitnik istih. Ovo je prilika da se nagrade zaslužni pojedinci, ustanove i preduzeća koji su se svojim delovanjem posebno isticali, doprinoseći razvoju naše društvene zajednice i čineći da se za Toplicu nadaleko čuje – rekao je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga.

Predlozi sa biografijom i kratkim obrazloženjem kandidata mogu se dostaviti na adresu Toplički upravni okrug, Ulica Tatkova broj 2, 18400 Prokuplje, sa naznakom “Za Organizacioni odbor za održavanje Svetopličkog vidovdanskog sabora”, ili putem mejla toplickiokrug@toplicki.okrug.gov.rs.


Raspisan i literarni konkurs za osnovce

Povodom obeležavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju 28. juna, Toplički upravni okrug raspisao je i literarni konkurs za starije osnovce sa teritorije Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe. Zainteresovani radove mogu poslati do 15. juna, a proglašenje najboljih je planirano u okviru programa obeležavanja Vidovdana.

O najboljim radovima na 5 zadatih tema: “Toplica moj zavičaj”, “Volim Toplicu, tu ostajem”, “Stazama kojim su hodali hrabri”, “Junaci gvozdenog puka” i “Osam vekova svetosavlja”, odlučivaće stručni žiri u okviru Organizacionog odbora sabora u Kondželju.

Sve prijave i predloge za dodelu priznanja mogu se poslati na adresu Topličkog upravnog okruga-za Organizacioni odbor za obeležavanje Svetopličkog vidovdanskog sabora 2022. godine, Tatkova br.2, 18400 Prokuplje.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име