Turski film „Me and The Other“ proglašen najboljim na ProFiFest-u u Prokuplju

0
Završen 12. po redu ProFiFest u Prokuplju; Foto: Film klub

Turski kratki igrani film „Me and The Other,“ rediteljke Buse Halačoglu, osvojio je najprestižniju nagradu za najbolji film na 12. Festivalu kratkog igranog filma „ProFiFest“ u Prokuplju. Ovaj festival, koji je trajao četiri dana, privukao je izuzetne kulturne radnike i filmska ostvarenja iz različitih delova sveta.

Žiri festivala, u sastavu Boban Stefanović, Vlastimir Stevanović i Sudir Dut, imao je težak zadatak da izabere najbolje filmove u pet različitih kategorija – kratki igrani, domaći, eksperimentalni, dokumentarni i animirani film. 

Nakon pažljivog razmatranja, film „Me and The Other“ istakao se kao najbolji u kategoriji kratkog igranog filma. Osim glavne nagrade za najbolji film, žiri je takođe dodelio specijalno priznanje filmu „Just the two of us,“ rediteljke Clare Lemaire Anspach iz Francuske. Domaća produkcija takođe je bila nagrađena, s filmom „Život posle smrti,“ reditelja Ognjena Petkovića, koji je proglašen za najbolji domaći film – kažu u Film klubu Prokuplje koji je i organizator festivala.

U kategoriji dokumentarnih filmova, švedski film „Courage“ autora Star Bazancir i Jasmine Pusok zasluženo je osvojio prvo mesto, dok je najbolji eksperimentalni film bio „The Lovers of Avignon,“ reditelja Manuela Fernandeza Ferroa iz Španije. Film „Night,“ reditelja iz Palestine, Ahmada Saleha, bio je jednoglasno izabran kao najbolji kratki animirani film.

Pored ovih nagrada, dodeljena su i dva specijalna priznanja u kategoriji domaćih filmova – „Ribs,“ reditelja Gvozdena Ilića, i „You need to be Persistent,“ rediteljke Jovane Lazin. Organizacioni odbor festivala takođe je dodelio specijalno priznanje autoru filma „The painting on the wall,“ Da Huiju iz Kine, koji je snimljen u crno-beloj tehnici- daodaju u Fim klubu.

ProFiFest je i ove godine podržan od strane Ministarstva kulture, Grada Prokuplja i Doma kulture u tom gradu, a organizovan je od strane Film kluba Prokuplje. 

Ovaj festival je postao izuzetno važna manifestacija za promociju kratkih filmova i talentovanih filmskih autora, a ovogodišnji događaj je bio posebno uspešan, privlačeći pažnju filmske industrije iz celog sveta, ali i Prokupčana koji su prethodnih dana uživali u velikom broju prikazanih filmova.

Prethodni tekstProkupački vatrogasci uz pomoć meštana spasili kravu iz poljskog bunara
Sledeći tekst„Nemanjini dani“ u Kuršumliji – spoj prošlosti i sadašnjosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime