Više od 5 sati razgovora u prazno, radnici „Hammeuma“ najavljuju nastavak borbe za opstanak firme (FOTO)

0
Predstavnici firme i gardske vlasti u razgovoru sa radnicima; Foto: M. M.

Duže od 5 sati je trajao sastanak radnika JKP Hammeuma, rukovodstva firme i Grada Prokuplja na kome se razgovaralo o sudbini 105 zaposlenih koji nakon podele firme ostaju u preduzeću koje će do kraja meseca biti likvidirano. To je, kako tvrde radnici, rekao gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović na sastanku koji je bio zatvoren za medije i gde novinarima nije dozvoljeno ni da slikaju ili snimaju početak skupa.

Iako su predstavnici lokalne vlasti obećali da će nakon sastanka moći da kažu o čemu se pričalo i prenesu stav Gradske uprave po pitanju rasparčavanja najvećeg javnog preduzeća u Prokuplju, Aranđelović i nosioci lokalne vlasti su odmah nakon završetka napustili skupštinsku salu bez komentara i izjava, uz opasku da će poslati saopštenje koje još nije stiglo.

Ulaz za medije bio zabranjen; Foto: M. M.

Razočarani radnici tek će odlučiti o daljoj sudbini i nastavku borbe da ostvare svoja prava i sačuvaju radna mesta, iako je njihova firma zvanično već rasparčana, a oni su deo preduzeća za koga je u startu najavljeno da će biti ugašeno.

Mi imamo u ponedeljak sastanak i ovo je početak naše borbe za radnička prava. Ova vlast očigledno ne zna da rukovodi ni gradom ni javnim preduzećima, sve što vredi oni prodaju, izdaju koncesionaru ili gase. Početkom godine ugašen je Sportski centar sa 70 radnika, sada smo mi na redu, a pitam se ko je sledeći. Optužuju nas da nismo radili i da nas zato gase, a niko ne postavlja pitanje odgovornosti direktora koji su se menjali kao na traci, jer su svi kako se ispostavilo bili nesposobni da upravljaju firmom – kaže jedan od zaposlenih.

Jelena Milošević, narodni poslanik SSP, koja već drugi put u nekoliko dana daje podršku radnicima Hammeuma, kaže da je ovo jedinstven slučaj da se javno prizna da je rukovodstvo firme godinama loše i da zbog toga stradaju radnici, a da ti direktori budu unapređeni.

Jelena Milošević daje podršku radnicima Hammeuma; Foto: M. M.

Najveći problem je sam proces likvidacije, ali i kriterijumi po kojima su birani radnici, a koje ni nakon 5 sati niko nije mogao da objasni – tvrdi poslanica Milošević.

Njen kolega Nenad Mitrović iz Demokratske stranke ističe da je Milan Aranđelović jedinstven primer i jedini gradonačelnik koji kada firma ne posluje kako treba, otpušta radnike i gasi je, a imao je i konkretan predlog za gradonačelnika.

Mitrović poslanik DS imao predlog za gradonačelnika; Foto: M. M.

Pošto to preduzeće ima 270 radnika za koje kaže da su ga sami zaposleni upropastili, on 159 tih radnika premešta u novo preduzeće Gradski vodovod. Znači, u narednom periodu postoji opasnost da tih 159 ljudi sada upropasti i to novo preduzeće. U drugom preduzeću ostaće 105 radnika koji će uskoro na ulici. Za novac koji se daje kocesionaru i koji su spremili za otpremninu, uz dobrog direktora preduzeća oni bi mogli da sačuvaju radna mesta. Zamolio sam ga da razmisli i da promeni ovu suludu odluku o likvidaciji Hammeuma- rekao je Mitrović.

Po njemu, sumnjivi su motivi da se rasparčavanje javno preduzeće i da se iz njega izdvoje sve profitabilne delatnosti poput tržnice, naplate parkinga, čistoće i zelenila i daju koncesionaru kome se omogućuje da za kratko vreme zaradi ogroman novac, te da će o svim sumnjivim poslovima odlučivati nadležno tužilaštvo i policija.

Prethodni tekstMenja se parket u prokupačkoj sportskoj hali, vrednost radova 15 miliona dinara
Sledeći tekstLeskovčani uhapšeni u Prokuplju sa 2,1 kg marihuane

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име