Visokoškolske ustanove u Prokuplju i Blacu formirale Topličku akademiju

0
Visoka poslovna škola u Blacu; Foto: M. M.

Samo 3 godine nakon što je formirana Akademija Južna Srbija koja je nastala spajanjem visokoškolskih ustanova iz Leskovca, Blaca, Prokuplja i Gnjilana, na inicijativu Topličkih opština izuzete su Visoka poslovna škola iz Blaca i Visaoka poljoprivredna škola u Prokuplju koje su formirale Topličku akademiju.

Nakon izdvajanja visokoškolskih ustanova iz Prokuplja i Blaca, Akademija Južna Srbija u svom sastavu ima još 3 odseka i to 2 iz Leskovca, Odsek Visoke poslovne škole i Odsek za tehnološko umetničke studije kao i Visoke škole za vaspitače strukovnih studija Gnjilane, sa privremenim sedištem u Bujanovcu.

Od sada će Prokuplje i Blace poput mnogih većih gradova u Srbiji imati visokoškolsku obrazovnu ustanovu u kojoj će znanje sticati buduće generacije Topličana, ali i mladi ljudi širom Srbije koji te gradove izaberu za mesto studiranja i profesionalnog usavršavanja. Još jedan važan zadatak i cilj je ostvaren i smatram da pre svega mladi u Prokuplju i Toplici zaslužuju da im se omogući da visoke škole završe u svom rodnom gradu – rekao je Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Aranđelović koji je sa načelnikom Topličkog okruga Zlatanom Miljkovićem i narodnim polsnikom Darkom Laketićem i pokrenuo inicijativu kod nadležnog Ministarstva prosvete za spajanje dve Topličke visokoškolske ustanove, naglašava da je potreba za formiranjem Akademije sagledana pre svega iz ekonomskih razloga, nemogućnosti funkcionisanja velikog broja različitih profila, ali i fizičke razuđenosti samih škola koje su činile Akademiju Južna Srbija

Akademija strukovnih studija Južna Srbija osnovana je Odlukom Vlade Republike Srbije 30. maja 2019. godine i to statusnom promenom spajanja visokoškolskih ustanova, Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu, Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju, Visoke škole za vaspitače strukovnih studija Gnjilane sa privremenim sedištem u Bujanovcu, Visoke tehnološko umetničke strukovne škole u Leskovcu i Visokoškolske jedinice Blace, sa odeljenjima u Dimitrovgradu i Jagodini.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име