Vode za izvoz, a nemaju vodovod, u Prolom Banji najavljuju proteste

0
Radovi krajem prošle godine krenuli ali i ubrzo obustavljeni zbog tvrdog terena; Foto: Opština Kuršumlija

U jednoj od najpoznatijih srpskih banja u kojoj se nalazi i fabrika vode koja se izvozi u ceo svet, meštani još čekaju da u svojim domovima dobiju – pijaću vodu. Izgradnja vodovoda počela je novembra prošle godine, ali je posle 20-ak dana prekinuta zbog loše procene terena. Mašine su naišle na stene pa ni predsednik Opštine ne zna kada će započeto nastaviti, a nezadovoljni žitelji Prolom Banje na danas zakazanom zboru odlučiće o protestima kojima bi pokušali da nateraju nadležne da im se reši problem.

Od započetih i ubrzo prekinutih radova početkom novembra prošle godine se malo šta uradilo na terenu, a u kuršumlijskoj Opštini kažu da se radi projekat za rezervoar i izvorišta i da se čeka građevinska dozvola za nastavak radova.

Sramota je da se iz ovog mesta izvozi voda širom Srbije, Evrope i sveta, a da mi na samo nekoliko kilometara od fabrike nemamo vodu za piće, pa čak nam je zabranjeno i da kopamo bunare. Samo nas lažu, obećavaju unazad više decenija, a mi tražimo da nam se omogući da dobijemo vodu do svojih kuća, kako bi mogli bar malo da stvorimo uslove za život na svojim ognjištima – kaže jedan od organizatora najavljenog okupljanja građana.

Žitelji Prolom Banje ne isključuju i mogućnost protesta i blokade saobraćaja, čime bi, kažu, na gubitku bili svi, od turista koji tu borave iz čitave Srbije i sveta, do žitelja ali i lokalnog rukovodstva.

Mi smo formirali inicijativni odbor koji je slao dopise i tražio da nam se reši problem svim nadležnim institucijama u zemlji, od predsednika države, nadležnih ministarstava do predstavnika lokalne vlasti u Kuršumliji. Samo su nas upućivali jedni na druge, ali niko konkretno za sada ništa nije uradio – kažu nezadovoljni meštani.

Tokom 2015. započet je objekat koji je trebalo da bude rezervoar za vodu, a početkom novembra 2021. započeti su i radovi na izgradnji cevovoda, ali su istog meseca obustavljeni zbog stenovitog i tvrdog terena pa mašine nisu mogle da rade.

Ni prvi čovek Kuršumlije Vojimir Čarapić ne može da precizira kada će radovi biti nastavljeni i kada će žitelji Prolom Banje dobiti vodu.

Radovi su počeli pa stali jer smo naišli na tvrd teren. Morala su da se urade geološka istraživanja koja su pokazala da se radi o šestoj kategotiji zemljišta, pa je bilo nemoguće da se radi mašinama sa kojima je prvobitno bilo predviđeno. Projekat cevovoda finansira Ministarstvo privrede i ne mogu da kažem kada će ti radovi biti završeni – kaže Čarapić.

U Prolom Banji ima oko 2.000 privatnih objekata, ali nijedan nema uređenu infrastrukturu, vodu i kanalizaciju, a zabranjeno im je i kopanje bunara u sopstvenim dvorištima, pa se snalaze kopajući septičke jame i sakupljajući kišnicu, što im predstavlja veliki problem.

Kažu i da je to jedan od glavnih razloga zbog čega mnogi, i pored činjenice da žive u jednom od najpoznatijih turističkih centara u Srbiji, napuštaju te krajeve.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име