Vojska Srbije postavila privremeni most na brdu Hisar kod Prokuplja

0
Vojska Srbije postavila most na Hisaru; Foto: Vojska Srbije

Privremeni most dužine 20 metara i nosivosti do 40 tona postavljen je preko arheoloških iskopina na brdu Hisar u Prokuplju, a radi obezbeđenja uslova za nastavak radova na uređenju ove lokacijeje. Most su postavili pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Kopnene vojske Srbije.

Reč je o teškom mehanizovanom mostu kojim će moći da saobraćaju teške građevinske mašine angažovane na asfaltiranju saobraćajnica do brda Hisar, na kom se nalaze ostaci srednjovekovne tvrđave.

Lokalna samouprava je radove na uređenju brda Hisar i restauraciju arheoloških i istorijskih znamenitosti započela pre 3 godine uz podršku resornih ministarstava, a pomoć Vojske Srbije je bila ključna za nastavak radova budući da se na trasi nalaze vredna arheološka nalazišta i iskopine koje je trebalo premostiti – kaže se u saopštenju Vojske Srbije.

Dodaju i da je realizacija ovakvih aktivnosti, kojom Vojska Srbije pruža podršku lokalnim samoupravama, predstavljala i priliku za dodatno osposobljavanje inžinjeraca za postavljanje teških mehanizovanih mostova, koji su namenjeni za savlađivanje suvih i vodenih prepreka do 40 metara širine.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име