Za osnovce i srednjoškolce otvorena digitalna baza podataka srpskog jezika i književnosti

0

Kako bi podržali učenike u sticanju znanja iz srpskog jezika i književnosti, ali i pomogli nastavnicima u njihovom radu, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, oformilo je digitalnu bazu podataka od 4 kursa u interaktivnoj formi sa 180 testova i 3200 zadataka na kojoj će učenici moći da se spremaju za takmičenja, ali i da usvajaju znanja o srpskom jeziku, kulturi i svojoj tradiciji.

Oformljena baza podataka sadrži 4 kursa: Кnjiževna olimpijada za osnovnu, Кnjiževna olimpijada za srednju školu i Takmičenje iz jezika za osnovnu i Takmičenje iz jezika za srednju školu. Za samo par meseci, uz pomoć nastavnika i studenata volontera u interaktivnu formu su pretvoreni svi testovi od 2012. do 2015. godine.

Ova jedinstvena zbirka namenjena je vežbanju zadataka, tako što će učenici u toku rada na digitalnoj platformi Društva, odmah dobijati povratne informacije da li je zadatak urađen tačno.

Кako Književna olimpijada i takmičenje iz Jezika i jezičke kulture nije moglo biti realizovano ove godine zbog pandemije, Društvo za srpski jezik je učenicima otvorilo bazu interaktivnih zadataka pomoću kojih će i od kuće moći da se pripremaju za takmičenje. Cilj nam je da lakše dopremo da učenika i olakšamo rad nastavnicima, idući u korak sa tehnologijom i digitalizacijomu nastavi – ističe predsednica Društva za srpski jezik i književnost profesor Vesna Lompar.

Društvo za srpski jezik i književnost postoji od 1910. godine, takmičenja se održavaju od 1990, a s obzirom na to da nije bilo moguće organizovati takmičenja zbog situacije u kojoj je proglašeno vanredno stanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odlučilo da se učenicima koji prvi razred srednje škole upisuju školske 2020/2021. godine, vrednuju rezultati postignuti na takmičenjima koja su realizovana u školskoj 2018/2019. godini, odnosno, rezultati koje su ovi učenici ostvarili na takmičenjima u sedmom razredu.

Poštujte sebe, naučite lekciju, ispravite grešku – to su pravila za dobar život. Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da menjate svet!– poruka je sa novootvorene platforme Društva.

M. T.

Prethodni tekstBlace i Kuršumlija na sredini liste transparentnosti, Prokuplje i Žitorađa na dnu
Sledeći tekstLider radikala Vojislav Šešelj sutra obilazi Toplicu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime