Za osnovce i srednjoškolce otvorena digitalna baza podataka srpskog jezika i književnosti

0

Kako bi podržali učenike u sticanju znanja iz srpskog jezika i književnosti, ali i pomogli nastavnicima u njihovom radu, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, oformilo je digitalnu bazu podataka od 4 kursa u interaktivnoj formi sa 180 testova i 3200 zadataka na kojoj će učenici moći da se spremaju za takmičenja, ali i da usvajaju znanja o srpskom jeziku, kulturi i svojoj tradiciji.

Oformljena baza podataka sadrži 4 kursa: Кnjiževna olimpijada za osnovnu, Кnjiževna olimpijada za srednju školu i Takmičenje iz jezika za osnovnu i Takmičenje iz jezika za srednju školu. Za samo par meseci, uz pomoć nastavnika i studenata volontera u interaktivnu formu su pretvoreni svi testovi od 2012. do 2015. godine.

Ova jedinstvena zbirka namenjena je vežbanju zadataka, tako što će učenici u toku rada na digitalnoj platformi Društva, odmah dobijati povratne informacije da li je zadatak urađen tačno.

Кako Književna olimpijada i takmičenje iz Jezika i jezičke kulture nije moglo biti realizovano ove godine zbog pandemije, Društvo za srpski jezik je učenicima otvorilo bazu interaktivnih zadataka pomoću kojih će i od kuće moći da se pripremaju za takmičenje. Cilj nam je da lakše dopremo da učenika i olakšamo rad nastavnicima, idući u korak sa tehnologijom i digitalizacijomu nastavi – ističe predsednica Društva za srpski jezik i književnost profesor Vesna Lompar.

Društvo za srpski jezik i književnost postoji od 1910. godine, takmičenja se održavaju od 1990, a s obzirom na to da nije bilo moguće organizovati takmičenja zbog situacije u kojoj je proglašeno vanredno stanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odlučilo da se učenicima koji prvi razred srednje škole upisuju školske 2020/2021. godine, vrednuju rezultati postignuti na takmičenjima koja su realizovana u školskoj 2018/2019. godini, odnosno, rezultati koje su ovi učenici ostvarili na takmičenjima u sedmom razredu.

Poštujte sebe, naučite lekciju, ispravite grešku – to su pravila za dobar život. Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da menjate svet!– poruka je sa novootvorene platforme Društva.

M. T.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име