Završena žetva pšenice u Toplici, prinosi oko 4 tone po hektaru

0
Završena žetva pšenice u Topličkom okrugu; Foto: Grad Prokuplje

U Topličkom okrugu, na području Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe, završena je ovogodišnja žetva pšenice, a prema proceni poljoprivrednih stručnjaka prinosi su na nivou višegodišnjeg proseka, odnosno, oko 4 tone po hektaru.

Kako naglašavaju, tokom ovogodišnje žetve poljoprivrednici nisu imali značajnijih problema, vremenske prilike su im išle na ruku pa je žetva u Toplici protekla bez zastoja, a kombajneri su naplaćivali između 15.000 i 20.000 dinara po hektaru, u zavisnosti da li se vezuje slama ili ne.

Ova godina dala je zadovoljavajuće rezultate, što znači da će biti dovoljno pšenice i ječma za potrebe stanovništva na području topličkog kraja. Pšenica je zasejana na površini od 4.500 hektara, ječam na oko 900 hektara, dok su ostale kulture zasejane na manjim površinama. Na parcelama gde su primenjivane sve agrotehničke i zaštitne mere, kvalitet zrna pšenice je bolji – kažu u Poljoprivredo-savetodavnoj stručnoj službi u Prokuplju.

Preporuka je da, nakon žetve, poljoprivrednici odmah zaoru strništa i obave đubrenje sa azotom, uz apel ratarima da ne pale žetvene ostatke kako bi se sprečili požari i sačuvao kvalitet zemljišta.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име