Zbog virusa korone, u Srbiji uvedeno vanredno stanje

0
????????????????????????????????????

Zbog epidemije virusa korona, u Srbiji je proglašeno vanredno stanje, a odluka stupa na snagu odmah – to znači da škole, vrtići i fakulteti neće raditi, bolnice će čuvati Vojska, a ko prekrši naredbu da bude u karantinu dobiće kaznu zatvora i do 3 godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rečima „zatvara se život da bismo sačuvali život“ objasnio zašto je doneta najstroža mera u borbi protiv korone.

Kako pišu Južne vesti redsednik je ozvaničio ono što su građani isčekivali tokom dana – u Srbiji je proglašeno vanredno stanje, što znači najteže mere.

Deca najverovatnije do kraja školske godine neće ići u školu, rekao je Vučić, a biće zatvoreni i vrtići i fakulteti, nema sporta, treninga i teretana. Lokalne samouprave treba da ograniče rad restorana i kafana tako da radno vreme bude kraće i da se njihov rad više bazira na dostavi hrane.

Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog i opakog protivnika, kog naša zemlja mora da pobedi. Zatvara se život da bismo sačuvali život – rekao je Vučić.

Biće i kažnjavanja ukoliko oni kojima je naloženo da budu u kućnoj izolaciji šetaju gradom, a Vučić je rekao da će o tome voditi računa policija i da oni koji ne poštuju izolaciju mogu da dobiju i do 3 godine zatvora. Vučić je naveo i da će vojnici čuvati bolnice, a da je od predsednika Kine, garantujući mu vekovno prijaljestvo, tražio pomoć, ali i da pošalje lekare u Srbiju, jer su naši već umorni.

Stranim državljanima je poručio da ne dolaze, ali i Srbima koji žive u inostranstvu, dok Kineze moli da dođu i pomognu, jer je Evropska unija zabranila izvoz medicinske opreme u zemlje koje nisu u EU, što ga je prilično naljutilo.

Kad su im trebale srpske pare tražili su i da se menjaju tenderi da oni dobiju, a sada kada je teško ne pomažu ni srpske pare. Verujem da je jedina zemlja koja može da nam pomogne Kina, a ja ću znati da im se zahvalim. Kupili smo 5 miliona maski od Kine da bismo mogli da premostimo 10 dana, stići će uskoro, nabavaljuje se respiratori od Kine i “polu-crno” dodatni respiratori koji stižu u sredu, ali neću da kažem odakle pa i da me streljate – dodao je Vučić.

Više puta je zamolio starije, za koje kaže da su „meta ovog žestokog napada“ i zbog kojih je i proglašeno vanredno stanje, da ne izlaze iz kuće, obećao je da će imati pomoć i za šetanje ljubimaca, a mlade da ne idu kod svojih roditelja ili baka i deka.

Detaljne mere biće poznate nakon vanredne sednice Vlade, ali je Vučić rekao da će se menjati iz dana u dan i jedna od mogućnosti je i da se zabrani kretanje unutar Srbije, posebno u Beograd u kome je najviše zaraženih, ali i u Niš koji je drugi po broju obolelih.

Vučić je rekao da u Srbiji ima 48 zaraženih koronom, dvoje pacijenata je na respiratorima i u teškom stanju, a ostali su stabilno.

Podsetimo, u Nišu ima šestoro obolelih koji su na Infektivnoj klinici, a i pored apela da građani ne prave zalihe tokom dana su u nekim marketima rafovi opet bili prazni.

J. A., Južne vesti

Prethodni tekstPočinje proces protiv službenika osumnjičenih da su proneverili novac u prokupačkom Centru za socijalni rad
Sledeći tekstZatvoren prelaz Merdare, na KiM samo sa kosovskim dokumentima

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име