Žitorađa kupuje protivgradne rakete za 1,6 miliona dinara

0
Grom udario u traktor; Foto: M. M.

Kako bi dodatno zaštitili useve i poljoprivredno zemljište na svojoj teritoriji, lokalna samouprava u Žitorađi nabavlja dodatan broj raketa za protivgradne stanice, za šta je iz budžeta izdvojeno 1.666.667 dinara. Time će kako kažu, obezbediti nesmetano dejstvo strelaca, po potrebi i u zavisnosti od vremenskih uslova.

Opština Žitorađa je iz lokalnog budžeta i ranijih godina samostalno nabavljala rakete za protivgradne stanice, pa su prošle godine kupljene 53.

Veći deo našeg stanovništva se bavi poljoprivredom i njihova egzistencija zavisi od voćarskih i povrtarskih kultura koje uzgajaju na otvorenom ili u plastenicima. Zato smo odlučili da nabavimo dodatnu količinu raketa kako bi protivgradna zaštita mogla u svakom trenutku da dejstvuje i bude efikasna ukoliko se za to ukaže potreba. Svesni smo štete koju grad i druge vremenske nepogode mogu da nanesu našim poljoprivrednicima, pa smo zato odlučili da je njihov interes na prvom mestu jer želimo da više proizvode i bolje žive od svog rada. Nakon sprovedene javne nabavke i potpisivanja ugovora očekujemo da se u najkraćem roku dopremi dodatni broj raketa za protivgradne stanice – kažu u Opštinskoj upravi u Žitorađi.

Ističu da dodatno stimulišu i protivgradne strelce koji su ranije potpisali ugovore i po standardnoj proceduri i propisima o protivgradnoj zaštiti izvršen je i lekarski pregled, kako bi se ustanovilo kakvog su zdravstvenog stanja i da li su sposobni da vrše taj odgovoran i važan posao.

Protivgradni strelci su angažovani u periodu od 6 meseci i u tom periodu imaju plaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje, ukoliko to nisu drugačije regulisali, a na teritoriji Žitorađe aktivno je 8 lansirnih stanica i na svakoj su angažovana po 2 strelca.

Inače, ukupna branjena površina na teritoriji Topličkog okruga zahvata 568.100 hektara, od čega je poljoprivredno zemljište 326.436 hektara, a procena je da je uspešnost dejstava protivgradne odbrane oko 70 odsto.

Prethodni tekstKod Pirota uhapšene dve osobe iz Kuršumlije i Prokuplja, u kamionu prevozili migranate
Sledeći tekstKamenicama lomili prozore privatnih kuća po Prokuplju

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime