Izložba „Ratnici Gvozdenog puka“ u prokupačkom Muzeju

0
Od srede izložba u prokupačkom Muzeju; Foto: M. M.

Izložba posvećena čuvenom „Gvozdenom puku“ vojske Kraljevine Srbije, koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu autora Darka Žarića, istoričara i muzejskog savetnika, biće otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju povodom predstojećeg Dana državnosti. Svečano otvaranje je zakazano za sredu, 14. februara u 15 sati, uz besplatan ulaz za sve posetioce.

Ove godine Narodni muzej Toplice uključen je u program zvaničnog obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024. godine, pa će tim povom u četvrtak i petak Muzej biti otvoren za posetioce od 10 do 17 sati.

Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo“ osnovan je 1912. godine i za šest godina ratovanja je postao najodlikovaniji puk zbog čega je i dobio naziv „Gvozdeni“. U njegovim redovima najviše je bilo hrabrih mladića iz Toplice i Jablanice, a mobilizaciji se za samo jedan dan odazvalo 99 odsto regruta. Bio je predvodnica u svim važnim bitkama srpske vojske i učestvovao je u svim značajnim bitkama u tri rata koja su vođena u tom periodu – kažu organizatori izložbe.

Posetioci će moći da se upoznaju sa istorijatom puka i da vide deo ordenja i medalja koje je osvojio.

Inače, kroz „Gvozdeni puk“ su prošla i slavna imena srpskih oslobodolačkih ratova poput Milunke Savić koja je ranjavana na solunskom frontu i britanke Flore Sanders koja je kao bolničarka pomagala i lečila saborce, a onda se i borila u bitkama kroz Makedoniju.

Iz sva tri poziva Gvozdenog puka poginulo je oko10.000 ljudi, kući se vratilo samo njih 1.000, a ratnici Gvozdenog puka su bili odlikovani sa 229 Karađorđevih zvezdi sa mačevima, od toga četrdesetoro njih su dobili dvostruki orden, a jedanaestoro ih je ponelo i Legiju časti Republike Francuske.

Prethodni tekstZa četiri dana 45 požara, apel građanima da ne pale na otvorenom
Sledeći tekstRukometaši „Topličanina“ večeras u Prokuplju protiv „Hajduk Veljka“ iz Negotina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime